Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Zając polarny

     Co robią zające wśród wiecznej zmarzliny, śnieżnych zamieci i polarnej nocy? Występują tam, gdzie panują najtrudniejsze, polarne warunki: na Grenlandii i w północnej Kanadzie (ale tam naprawdę na samej północy). Nieraz przykicają sobie na Alaskę

     Są śnieżnobiałe, aby nie rzucać się niepotrzebnie w oczy różnym drapieżnikom. Ale nic z tego i tak stanowią łakomy kąsek dla polarnych lisów. A co same jedzą? Trudno tam znaleźć marchewkę. Zające polarne spożywają głównie zdrewniałe rośliny, liście i trawę wykopaną spod śniegu. Mają doskonały węch i wyczuwają doskonale wierzbowe gałązki pod jego warstwą. Nie są też małe. Ważą ok. 5 kilogramów, a długość ich ciała osiąga 50 cm.

     Na poniższych fotografiach przedstawiamy te zwierzątka, które dla swojego siedliska wybrały tak ekstremalne warunki.

Z.W.

mapa występowania zajęcy polarnych
Ładuję stronę