Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Wombat australijski

      Sama nazwa tych torbaczy wskazuje, gdzie jeszcze występują wombaty australijskie. Piszę, że "jeszcze występują", ponieważ ich populacja wynosi tylko ok. 70 zwierzątek. Zostały wytrzebione z powodu ich futer na przestrzeni kilkuset lat. Są one objęte ścisłą ochroną i dzięki temu zaobserwowano nieznaczny przyrost populacji, ponieważ na początku lat 80 ubiegłego wieku doliczono się zaledwie ok. 20 sztuk.

     Wombaty są krępe, o mocnej budowie i krótkich nogach. Osiągają wagę do 40 kilogramów, a długość do 1 metra. Żyją samotnie w wykopanych przez siebie norach i należą do największych zwierząt, które mieszkają w ten sposób. Prowadzą nocne życie, a żywią się trawami, o które często walczą z wypasającym się bydłem. Samice posiadają torby, w których przez 6 - 7 miesięcy przebywa młode (rodzi się tylko jedno), a mlekiem jest karmione przez ok. 15 miesięcy.

     Te silne zwierzęta zaatakowane w norze potrafią przycisnąć intruza do sklepienia tak mocno, że doprowadzają do jego uduszenia. Potrafią też szybko biegać. Na krótkim dystansie osiągają szybkość nawet do 40 km/h.

     Miejmy nadzieję, że gatunek ten zostanie uchroniony przed całkowitym wymarciem.

Z.W.

Ładuję stronę