Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Włochatka

     Włochatka zwyczajna jest ptakiem drapieżnym z rodziny puszczykowatych. Występuje w Ameryce Północnej i w Europie, na ich północnych terenach, w górach, ale też upodobała sobie Niemcy. Do niedawna myślano, że w Polsce występuje sporadycznie, ale doliczono się 700 - 1.000 par tych ptaków. Jednak na tle Europy Środkowej (5.000 - 6.000 par lęgowych) nie jest ich specjalnie dużo.

     Jest trochę mniejsza od gołębia. Z daleka widoczne są jej wielkie oczy, jakby zawsze trochę zdziwione, z żółtymi tęczówkami. Ma jasno-szarą szlarę naokoło dzioba i oczu, oraz brązowe upierzenie z perłowymi cętkami. Nogi ma obficie biało opierzone drobniutkimi piórkami, stąd pochodzi jej nazwa.

     Poluje w nocy. Zasadza się na drobne gryzonie, które zwykle padają jej łupem. Sporadycznie atakuje drobne ptaki i ich pisklęta. Zamieszkuje dziuple, zwykle wykute przez dzięcioły. Ma swoich naturalnych wrogów. Są to większe od niej puchacze. Stara się więc unikać ich rewirów łowieckich, oraz kuny, które wspinają się po pniach drzewnych, szukając dziupli z ukrywającymi się w nich ptakami. Ale od czegóż czujność? Włochatka słysząc podejrzane szuranie wygląda "przez okno" i widząc napastnika, zwiewa w popłochu, ratując życie.

     Poniżej przedstawiamy zdjęcia włochatek. Czyż nie wyglądają sympatycznie?

Z.W.

występowanie włochatki
Ładuję stronę