Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Wilcza wataha

      Wilki, dzikie drapieżniki z rodziny psowatych zamieszkują lasy Europy, Azji i Ameryki Północnej. Wataha liczy do 20 osobników, a przywódcami stada zawsze jest dominująca para alfa: basior i wadera. W stadzie obowiązuje hierarchia, według której każdy wilk ma swoje określone miejsce. Widoczne to jest podczas kolejności jedzenia zdobyczy.

     W stadzie wilki specjalizują się w poszczególnych zadaniach. Jedne są od tropienia zdobyczy, drugie od jej zabijania, inne opiekują się młodymi, czy stróżują. Szczególną rolę pełni zastępca przywódcy, który wymierza karę. Jest to przeprowadzane w sposób symboliczny. Winowajca wkłada głowę w szeroko otwarty pysk zastępcy przywódcy. Dlatego jest on szczególnie nielubiany i prawie nigdy nie zostaje samcem alfa. Młode osobniki, które już osiągnęły samodzielność są czasem przepędzane przez parę alfa, aby nie zagrażały ich dominacji.

     Dorosły wilk może zjeść do 10 kilogramów pożywienia. W ten sposób zabezpiecza się w przypadku kilkudniowej głodówki. Do menu wilka należą dzikie zwierzęta od zajęcy aż po łosie. W przypadku braku pożywienia zdeterminowane wilki mogą zaatakować zwierzęta hodowlane. Robią to jednak rzadko, ponieważ stanowi to dla nich również wielkie ryzyko. 

     W Polsce liczebność wilków sięga około 500 sztuk. Są pod ścisłą ochroną i w żadnym przypadku nie wolno na nie polować. 

     W kulturze wilki wywarły duże znaczenie, co widoczne jest w nazwach miejscowości, nazwiskach, twórczości, począwszy od książek, obrazów, filmów a na bajkach dla dzieci, powiedzeniach i przysłowiach skończywszy.

     W załączeniu galeria fotografii i strona internetowa http://www.wolf.wild.art.pl/, w której można znaleźć dużo informacji na temat życia wilków i ich zwyczajów.

Z.W.

Ładuję stronę