Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Wieprzowina

     Lubimy mięsko, mniam, mniam, mniam. Kurczaczki, steki i wieprzowinę. Ta ostatnia jest najsmaczniejsza. Goloneczka, boczuszek, żeberka, szyneczka, kiełbaska. Czy te nazwy mówią wam coś? Oczywiście! Przecież to najsmaczniejsze dania!

     My uwielbiamy ten smaczek, ale czy tak samo lubi je nasza wątroba? Czy nie zapraszamy sami cholesterolu do zagnieżdżenia się w naszym organizmie? Potem trudno się go pozbyć, nieprawdaż? Ale cóż tam, przecież najsmaczniejsze jest to, co jest zakazane, albo niezdrowe. Dodam do tego jeszcze salcesonik (którego smak nadają świńskie ryje), kaszaneczkę, albo wątróbkę.

     Powiedzcie, jak się przerzucić na marchewkę i zdrową kalarepę? Czy warto żyć odrobinę krócej, ale przyjemniej, czy męczyć się trochę dłużej konsumując jedynie rzeżuchę? Pozostawiamy tę kwestię do osobistej decyzji.

     Muszę już kończyć, bo biegnę do kuchni, skąd poczułem niesamowity zapach smażonego boczuszku z cebulką!

Z.W.

może to nie wieprzowina, ale cholesterol murowany!
Ładuję stronę