Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Umami

     Wszyscy lubimy smaczne potrawy, prawda? Smaczne w rzeczywistości są wszystkie, ale tylko niektóre, które lubimy, powinniśmy je nazywać smakowite. W rzeczywistości nie ma potraw smacznych i niesmacznych, są tylko zachęcające, lub zniechęcające nas do jedzenia. Natomiast smaczne, to właściwie bardziej nasączone smakiem, lub mniej smaczne, które posiadają  go mało.

     Rodzajów smaków jest 5: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami.

     Słodki to węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry. Gorzki to alkaloidy i sole nieorganiczne. Słony to sole sodu i potasu, a tak właściwie to kationy tych metali. Kwaśny to kwasy organiczne i nieorganiczne.

     Umami, może być opisany jako mięsny lub rosołowy. Pozostawia wrażenie tłustości na języku. Powoduje zbilansowanie pozostałych smaków i stanowi dopełnienie zapachu potraw i polepsza ich jakość smaku. Jego smak uwalniają sole kwasu glutaminowego, tak zwane glutaminiany. Kwas glutaminowy występuje w mięsie, w zleżałych i sfermentowanych potrawach takich jak sery: parmezan, roquefort; w wodorostach, w sosach: rybnym i sojowym; w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach. Glutaminian sodu stosowany jest też jako przyprawa, a wykorzystywana jest ona głównie w kuchni azjatyckiej.

     Tak jak w przypadku kolorów, których jest trzy, a odmiany idą w miliony, tak również jest ze smakami. Gotujmy więc tak, aby nasze potrawy miały niepowtarzalną paletę smaku i zapachu i były smakowite, czyli jak mówimy potocznie, smaczne.

Z.W.

 

 

umami
umami
umami
Ładuję stronę