Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Uistiti białoucha

     Uistiti białoucha, zwana również marmozetą jest małą małpką z rodziny płaksowatych. Ma od 12 do 15 cm długości + ogon, który liczy sobie dodatkowe 30 - 35 cm. Razem z ogonem waży ok. 350 g. Jest szarobrązowa, sierść ma nakrapianą, na głowie ciemniejszą. Charakterystyczne dla niej są białe kępki nad uszami i pręgowany ogon.

     Zamieszkuje lasy deszczowe, położone nad brzegiem morza i rzekami w północno-wschodniej Brazylii.

     Żywi się przede wszystkim żywicą i słodkimi sokami drzew, z nacięć, które sama wykonuje za pomocą ostrych siekaczy. Zjada również owoce i inną zieleninę. Swoją dietę wzbogaca też jedząc owady, małe zwierzątka, żaby, pisklęta i ptasie jaja.

     Żyje w kilkunastoosobowych stadach, w których przywódczynią zawsze są samiczki (w większości jedna, ale mogą być również dwie). Wydzielają one feromony, które pozostałe małpki odczytują jako przymus podporządkowania się im. Przywództwo w stadzie daje prawo do wyłączności kopulowania i wydawania na świat potomstwa, którym następnie opiekuje się całe stado.

     Jak wygląda uistiti możemy zobaczyć na poniższych zdjęciach.

Z.W.

mapa występowania uistiti
Ładuję stronę