Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Tamaryna wąsata

      Żyje w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Upodobała sobie dorzecze Amazonki w Brazylii, Peru i Boliwii. Jest małpą szerokonosą, a jej nazwisko to tamaryna wąsata, lub cesarska. Charakteryzuje się długimi, białymi wąsami. Zamieszkuje na drzewach wraz z całą małpią rodzinką. Nie jest imponującego wzrostu. Mierzy ok. 25 cm długości + ogon ok. 35 cm. Jest wszystkożerna, czyli zajada owady, owoce i popija nektarem. W Peru objęta jest całkowitą ochroną.

     Poniżej zdjęcia tych przemiłych małpek.

Z.W.

Ładuję stronę