Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Szczekuszki

      Możemy je spotkać w Ameryce Północnej, wschodniej Europie i południowo-wschodniej Azji. Zamieszkują góry, bądź stepy, a żyją w stadkach. Kopią liczne norki, a nawet całą ich sieć. Rozmiarem przypominają szczura, lecz w odróżnieniu od niego nie posiadają ogona. Mają zaokrąglone uszy, a nogi przednie krótsze od tylnych. 

     Są z rodziny zajęczaków, więc posiadają cechy podobne zajęcy. Żywią się roślinami, a przed zimą gromadzą wielkie zapasy suszonych traw, które upychają w swoich norkach, a potem w czasie zimy mają dużo pachnącego pożywienia. Jeszcze jedna cecha zajęcy jest bardzo istotna. Po prostu skaczą tak jak one. 

     Pomyślałby kto: szczury bez ogona, jedzące trawę i skaczące jak zające. To są właśnie szczekuszki.

Z.W.

Ładuję stronę