Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Siamang

     Siamangi są największymi ze wszystkich gibonów. Zamieszkują górzyste rejony Sumatry i południową część Półwyspu Malajskiego. Żyją w rodzinach monogamicznych na drzewach, nie budując żadnych legowisk, a nocują zwyczajnie, wśród konarów. Kiedy przebywają na ziemi, chodzą tak, jak i my, na dwóch nogach.

     Również tak, jak my śpiewają w duecie, zaznaczając przy okazji postronnym przedstawicielom swojego gatunku o zajmowaniu terytorium.

     Mają ok. 1 metra wysokości (samce) i wagę nawet do 25 kg. Nie radzę wchodzić im jednak w drogę, bo są od nas silniejsze i jakby rzec: bardziej zdecydowane. Mają czarne futro i rude brwi. Ich ręce za to są ponad dwukrotnie dłuższe niż długość ciała. Co jedzą? Gustują głównie w owocach, ale nie pogardzą też jajami ptaków, owadami, czy małymi ptakami.

     Ich zdjęcia przedstawiamy na poniższych fotografiach.

Z.W.

Ładuję stronę