Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Ryjówek etruski

     Przyzwyczajeni jesteśmy do wielkości ssaków, które są raczej dużymi zwierzętami, ale najmniejszy ze ssaków liczy sobie tylko 35 - 48 mm + ogon 24 - 29 mm. Waga tych maluszków wynosi 1,3 - 2 g. Mają długie ryjki i są porośnięte ciemnymi, szczeciniastymi włoskami. 

     Ryjówek etruski, bo o nim mowa występuje w południowej Europie, północnej Afryce i południowej Azji. Są one drapieżnikami i polują na inne zwierzęta. Lecz oczywiście nie są to duże zwierzęta. Polują one i zjadają owady, które niejednokrotnie są większe od nich samych.

     Jak wyglądają te najmniejsze za znanych ssaków, zobaczmy na poniższych fotografiach.

Z.W.

występowanie ryjówka etruskiego zaznaczono na czerwono
Ładuję stronę