Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Rosomak

      Rosomaki są najmniej poznanym gatunkiem spośród dużych drapieżników lądowych. Ze względu na dużą mobilność jest trudny do obserwowania. To zwierzę z rodziny łasicowatych jest oprócz wydry olbrzymiej i wydry morskiej największym jej przedstawicielem. Z wyglądu trochę podobny do psa, trochę do niedźwiedzia. Jego wielkość waha się pomiędzy 65 a 87 cm, długość ogona do 26 cm, a waga do 31 kg.

     Ma dużą głowę, małe oczy i małe, zaokrąglone uszy. Masywne łapy zakończone silnymi pazurami pozwalają mu na szybkie bieganie po śniegu. Słaby wzrok nadrabia doskonałym słuchem i węchem. Jest drapieżnikem. Latem zadowala się padliną, lecz zimą potrafi zaatakować o wiele silniejsze od siebie zwierzęta. Nie gardzi też jajami ptaków, czy jagodami. Szybko biega, pływa i wspina się po drzewach i skałach. Jest wytrwały i rzadko odpuszcza swojej zdobyczy.

     Występuje na północy Ameryki, Azji i w Skandynawii. W Stanach Zjednoczonych całkowicie wytrzebiony, ponieważ jako łatwy cel swoich polowań upatrzył sobie żywy inwentarz. W Europie populacja jego wynosi zaledwie ok. 2.300 osobników. Jest wpisany do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów.

     Poniżej zamieszczamy zdjęcia tych rzadkich, aczkolwiek bardzo sympatycznych zwierzątek.

Z.W.

tam gdzie czerwono możesz spotkać rosomaka na wolności
Ładuję stronę