Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Pustułka zwyczajna

      Jej nazwa wzięła się od rosyjskiego słowa "pustoj", czyli "głupi". Nadali ją sokolnicy, którzy nijak nie mogli wyszkolić pustułki do polowania. Dlatego uważali, że nie można jej nauczyć nowych umiejętności. Jednak nie wynikało to z braku talentu, lecz ze sposobu polowania, który wykluczał tresurę.

      Pustułki są ptakami drapieżnymi z gatunku sokołowatych. Długość ich ciała wynosi do 37 cm, a rozpiętość skrzydeł do 78 cm. W Polsce żyje ich ok. 3000 par. Są objęte ścisłą ochroną, polegającą również na budowie gniazd lęgowych. Zimą spotyka się je w Polsce jedynie na zachodzie kraju, przeważnie zaś pod koniec września odlatują, a przylatują na początku marca. Młode lecą aż do Północnej Afryki, a starszym wystarczy zimowanie w Południowej Europie.

     Charakterystyczny sposób lotu to zawisanie w powietrzu, jednocześnie trzepocąc skrzydłami. W locie również wydają piszczące dźwięki, szybko i piskliwie powtarzanego "kijkijkijkij".

   Biedne są wszystkie małe stworzenia, które zamieszkują w pobliżu. Stanowią bowiem menu dla tych sympatycznych sokołów. A te stworzenia to: owady (również pszczoły), drobne ssaki takie jak: myszy, krety, norniki i inne gryzonie. Również ptaki: wróble, szpaki, skowronki, jeżyki, drozdy i sikory. Nie gardzi też jaszczurkami. Zawisa w powietrzu, wypatruje zdobyczy, a potem nagle atakuje, pikując ostro w dół. Nie jest tak szybka jak inne sokoły, więc polowanie w locie na inne ptaki nie zawsze kończy się sukcesem. 

    Wyglądem swoim, zakrzywionym dziobem i sokolim, dumnym spojrzeniem sprawiają, że należą do królewskiego, ptasiego gatunku.

     Spójrzmy na zdjęcia, czyż nie są to piękne ptaki?

Z.W.

 

     

Ładuję stronę