Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Pochliopka

      Pochliopka to rosyjska zupa warzywna na bazie białej kapusty. Jest pożywna, łatwa w przyrządzaniu i najważniejsze, że bardzo smaczna. Do jej przygotowania wystarczą warzywa. 

Składniki:

kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, por, cebula (ilość według uznania), masło - 3 dkg, mąka - 2 dkg, pomidor (1 - 3 szt), śmietana - 250ml, pęczek zielonej pietruszki, vegeta, sól, pieprz do smaku. 

Przepis:

1. Drobno szatkujemy kapustę, wkładamy do rondla, dodajemy posiekaną jedną cebulę, lekko solimy.

2. Do rondla z kapustą dodajemy masło i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewamy łyżką wody, aż kapusta będzie miękka.

3. Oddzielnie gotujemy warzywa, cebulę i pomidory.

4. Odcedzamy warzywa i tym wywarem zalewamy kapustę. Pomidory przecieramy i również dodajemy do kapusty. Solimy.

5. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.

6. Ugotowaną zupę zaprawiamy śmietaną z mąką, dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku.

Wersja z mięsem.

Gotujemy mięso (najlepsze żeberka pieczeniowe) - (musi być go dużo) razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy mięso jest bardzo miękkie dodajemy wszystko do kapusty i tego wywaru warzywnego. W tym przypadku niepotrzebna jest śmietana. Gwarantuję, że mięsna wersja jest równie doskonała i posiada jeszcze tę zaletę, że nie potrzebujemy gotować drugiego dania.

Smacznego!

Z.W.

pochliopka
żeberka już pokrojone
pochliopka wersja mięsna
Ładuję stronę