Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Panda mała

      Panda mała, inaczej zwana pandą mniejszą lub pandą czerwoną  występuje w południowych Chinach, w Indiach, Nepalu i Mjanmie. Żywi się głównie pokarmem roślinnym (pędy i liście bambusa), lecz jest wszystkożerna, gustuje też w mięsie ptaków i drobnych zwierząt . Zamieszkuje dziuple lub nory w korzeniach drzew w trudno dostępnych górskich zboczach. Jest doskonałym wspinaczem i dlatego prawie całe swoje życie spędza na drzewach.

     Osiąga do 60 cm długości. Również taką długość może stanowić jej puszysty ogon. Waga samca do 6 kg. Jest gatunkiem zagrożonym i objętym ochroną.

      W języku chińskim panda mała nazywa się hǔo hú (火狐), czyli ognisty lis. W tłumaczeniu na język angielski jest to firefox. Od tego pochodzi nazwa jednej z najpopularniejszych wyszukiwarek internetowych - Mozilli Firefox. Jednak w wyniku jakiegoś nieporozumienia w logo nie posiada pandy małej, a lisa.

     O tym, jak piękne jest to zwierzątko możemy się przekonać oglądając poniższe zdjęcia.

Z.W.

Ładuję stronę