Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Miko czarny

     Miko czarny jest małpką z rodziny płaksowatych. Zamieszkuje lasy północno-zachodniej części Ameryki Południowej. Małpki są bardzo ruchliwe, głośne i trudne do schwytania. Przede wszystkim dlatego, że przebywają wysoko w koronach drzew. Posiadają długą, czarnobrunatną sierść, a naokoło głowy rodzaj grzywy.

     Żyją w grupach po 20 - 30 osobników. W nocy śpią przytulone do siebie i dodatkowo owinięte ogonami. Prawie cały czas przebywają na drzewach, schodząc jedynie aby zrobić sobie polowanie na koniki polne, które są ich przysmakiem. Jedzą również owoce, nasiona, zielone części roślin, owady i małe kręgowce. Są niewielkich rozmiarów. Długość ciała do 27 cm + ogon 30 cm. Ich waga wynosi ok. 0,5 kilograma.

     Są zagrożone wyginięciem i wpisane do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych.

Z.W.

Ładuję stronę