Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Marabut afrykański

     Czy rzeczywiście marabut afrykański jest najbrzydszym ptakiem na świecie? Niektórzy tak uważają i mają przy tym dużo racji.  Lecz najbrzydszy to wcale nie znaczy, ze jest mało interesujący. Interesujący jest nawet bardzo. Przede wszystkim jest dalekim krewnym naszego bociana, tym bardziej brzydszym kuzynem, posępnym, przywodzącym na myśl filmy grozy.

     Już samo jego pożywienie przywodzi nas o dreszcze. Jest padlinożercą. Mało tego, zjada wszystko co jest pozostałością po padłym zwierzęciu, nawet jego skórę i kał. Jego głowa i szyja pozbawiona jest piór. Jest łysy, z tego powodu aby łatwiej było oczyścić się z pozostałości po szybko krzepnącej krwi, lub po płynach ustrojowych ofiary. Czasami zjada też inne ptaki: gołębie, pelikany, pisklęta kormoranów, wikłaczy i inne ptaki, które znalazły się akurat w jego pobliżu. Wyszukuje również, zabija i zjada małe płazy, ssaki, gady, nawet małe krokodyle.

     Często poluje razem z sępami. Może nie tyle poluje, co wyczekuje, aż sępy rozerwą skórę ofiary, bo ich dzioby są bardziej do tego przystosowane. Potem wyrywa kawał mięsa i odlatuje. Nieraz musi z tymi sępami powalczyć, ale jest od nich większy i dlatego może się przy nich pożywić.

     Kiedy brakuje padliny, marabut zje też odpadki pozostawione na wysypiskach śmieci. Nie pogardzi starymi butami, czy nawet drobnymi kawałkami metalowego złomu. Dlatego też możemy go spotkać w pobliżu ludzkich siedzib, przy rzeźniach i wysypiskach. Prawdziwym jednak jego środowiskiem są siedliska zarówno suche jak i podmokłe: okolice zarówno słodkich, jak i słonych zbiorników wodnych, sawanny, lasostepy i wysychające bagna położone na południe od Sahary.

     Średnia rozpiętość jego skrzydeł jest mniejsza od innych wielkich ptaków (kondor, pelikan, albatros wędrowny), jednak zdarzają się osobniki bardzo duże i wg niepotwierdzonych źródeł, jednemu z nich zmierzono rozpiętość skrzydeł, która wynosiła 406 cm! Uczeni zgodni są co do tego, że marabut afrykański ma największą rozpiętość skrzydeł wśród współcześnie żyjących ptaków.

     Na poniższych zdjęciach przedstawiamy marabuty. Bardzo proszę zwrócić uwagę, czy jest podstawą uważanie go za najbrzydszego ptaka na świecie?

Z.W.

    

wystepowanie marabuta na mapie Afryki
rozpiętość skrzydeł marabuta afrykańskiego
Ładuję stronę