Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Manul

      Manul jest małym, drapieżnym ssakiem z rodziny kotowatych. Troszkę dłuższy, niż kot domowy lecz bardziej od niego krępy. Prowadzi nocny tryb życia. Dni spędza odpoczywając w norach innych zwierząt, jaskiniach, rozpadlinach skalnych. Dopiero gdy przychodzi noc, opuszcza swoją kryjówkę i wychodzi na polowanie. Jego menu stanowią szczekuszki, drobne ssaki i ptaki.

     Zamieszkuje stepy, bezleśne góry i skaliste pustynie na terenach Azji Środkowej, od Zakaukazia i Morza Kaspijskiego, aż do prowincji Syczuan w Chinach. Dokładne tereny występowania na załączonej niżej mapie. Można go spotkać w wysokich górach, nawet do 4.500 m n.p.m.

     Jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem i na większości terenów występowania prawem chroniony. Aż wierzyć się nie chce, ale manul pojawił się już przed 2 milionami lat

     Te sympatyczne, chociaż groźne dla swoich ofiar drapieżniki przedstawiamy na poniższych zdjęciach.

Z.W.

mapa występowania manula
Ładuję stronę