Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Lotokoty

     Kiedyś znałem taki dowcip.  Co to jest: leci w górze i miauczy? Odpowiedzi nie udzielę, ze względu na sympatię do kotów. Mógłby zaś to być lotokot, z tym, że lotokot nie lata, tylko szybuje, no i oczywiście nie miauczy. Z kotami łączy go tylko nazwa, natomiast jest on bliżej spokrewniony z wiewiórkami i świstakami, oraz z naczelnymi. Niektórzy mylili je z nietoperzami, ale nic z nimi nie mają wspólnego. 

     Lotokoty zamieszkują lasy deszczowe w południowo-wschodniej Azji, łącznie z Filipinami. Ich domem są drzewa, a nocują w dziuplach. Są roślinożerne, a do przemieszczania się pomiedzy drzewami wykorzystują fałdę skórną, która otacza ich ciało. Dzięki niej mogą bez schodzenia na ziemię szybować na dalekie odległości, nie tracąc niemal nic z wysokości. Najdalszy lot udokumentowany to 136 metrów.

     Na niektórych plantacjach traktowane są jako szkodniki, ponieważ zjadają kwiaty i owoce. Prowadzą nocny tryb życia, więc ciężko je sfotografować, szczególnie w czasie lotu.

     Poniżej można sobie obejrzeć, jak wyglądają te nietypowe "latające ssaki".

Z.W.

Ładuję stronę