Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Likopen

     Co to za ciekawa substancja, ten likopen? Dlaczego jest aż tak niesamowita?

     Likopen jest czerwonym barwnikiem, z rodziny karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. Jego zadanie to nadanie czerwonego koloru warzywom i owocom. To tyle. Dodatkowo (i to najważniejsze!), neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar w organizmie powoduje rozwój wielu chorób, w tym również tych najgroźniejszych, nowotworowych.

     Występuje głównie w pomidorach. Tam jest go najwięcej. W mniejszych ilościach zawierają go też inne warzywa i owoce takie jak: przepękla indochińska, arbuzy, czerwone grapefruity, czy owoce dzikiej róży. Ale pomidory! pomidory i jeszcze raz pomidory zawierają go kilkakrotnie więcej. Jedzmy więc pomidory, zupę pomidorową, sosy pomidorowe, przeciery i keczupy, a także same zdrowe owoce. Tylko pamiętajmy, najwięcej likopenu zawierają pomidory dojrzewające na słońcu, a nie te hodowane sztucznie.

     A teraz do rzeczy! Jakim chorobom zapobiega i jakie leczy likopen?

     Przede wszystkim jest znakomitym lekarstwem chroniącym przed nowotworami. Znakomite rezultaty przynosi np. jedzenie dań z pomidorów i ich przetworów. Przy badaniach przeprowadzonych na reprezentatywnej grupie 48 tysięcy mężczyzn przez 4 lata, stwierdzono, że u mężczyzn jedzących 10 lub więcej dań z pomidorów tygodniowo, ryzyko rozwoju raka prostaty było mniejsze o 34%. Mało tego, u tych, którzy chorowali na raka prostaty, po zaaplikowaniu każdemu z nich 15 mg likopenu dziennie przez trzy tygodnie, stwierdzono pomniejszenie się gruczołu krokowego u 80% z nich.

     U kobiet likopen przynosi znakomite rezultaty przy leczeniu raka szyjki macicy. Przy podniesieniu zawartości likopenu we krwi stwierdzono aż pięciokrotne zmniejszenie ryzyka rozwoju tej choroby.

     Likopen powoduje opóźnianie procesu starzenia się skóry i zwiększa jej odporność na promieniowanie słoneczne, przez co zmniejsza ryzyko zachorowań na raka skóry - czerniaka.

     Poprawia również gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko występowania osteoporozy.

     Uwaga sercowcy, mam dla was dobrą wiadomość! Likopen chroni przed rozwojem chorób serca. Poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego u chorych cierpiących na jego dysfunkcję. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m. in. wylewu i zawału. Wpływa hamująco na syntezę cholesterolu i pomaga w usunięciu jego złej frakcji - LDL z krwi.

     Jedzmy więc pomidory w każdej postaci! Najlepiej jak są świeże, prosto zerwane z krzaka i dojrzewające na słońcu. Skuteczniejsze są jednak przetwory. Likopen lepiej jest przyswajalny kiedy spożywamy pomidory z tłuszczem, dlatego dobrze jest pokropić pomidory przed jedzeniem np. oliwą z oliwek. Aby jeszcze bardziej wspomóc przyswajanie likopenu dobrze jest podgrzać potrawę. Dlatego wspaniale jest zajadać się zupami i sosami na bazie pomidorów.

     A teraz niestety zła wiadomość dla palaczy. Słuchajcie, macie we krwi o 20% mniej likopenu niż niepalący. Jest to bardzo niepokojące.

     Likopen występuje też często jako barwnik do artukułów spożywczych, ukrywa się wówczas pod pseudonimem E160d. Jak widać nie wszystko co oznaczone jest takimi symbolami jest niebezpieczne dla zdrowia.

Z.W.

potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
potrawy, w których występuje likopen
Ładuję stronę