Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Kozioł śnieżny

     Kozioł śnieżny zwany nieraz kozą śnieżną jest dosyć dużym zwierzęciem. Jego waga dochodzi do 140 kilogramów, a wysokość do 1,20 metra w kłębie. Żyje w Północnej Ameryce od Alaski i Jukonu po Montanę i Oregon, najchętniej w wysokich i skalistych górach.

     Żywi się pędami, trawami i porostami drzew i krzewów. W zimie schodzi z gór nieco niżej, gdzie łatwiej jest o pożywienie. Ma długą, białą lub żółtobiałą sierść, w zimie znacznie gęstszą niż w lecie. Rogi czarne, stożkowate, nieco zakręcone do tyłu. Występują one u obu płci.

     Jest zaprawionym góralem, a żeby było mu łatwiej wspinać się po stromych skałach, jego racice mają twarde brzegi. Jak wygląda, zobaczmy na poniższych zdjęciach.

Z.W.

mapa występowania kozła górskiego
Ładuję stronę