Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Kot arabski

      Miły kotek, prawda? A jaką ma sympatyczną, niewinną buźkę! Chciałoby się przytulić go do serduszka i pogłaskać. Mogłyby być z tym kłopoty! Ten niewinny kotek to dziki drapieżnik! Zamieszkuje niegościnne pustynie i ubogie w roślinność, skaliste doliny Sahary, Półwyspu Arabskiego, zachodniego Egiptu, oraz Turkmenistanu i Afganistanu.

     Pomimo, że mieszka na pustyni nie cierpi głodu. Żywi się tym, co upoluje, a mianowicie: zającami, pająkami, jaszczurkami, myszoskoczkami, ptakami, owadami i żmijami. Może czymś tam jeszcze, co jest jadalne  i da się upolować. Wody pić nie muszą. Wystarczy im tyle wilgoci, która znajduje się w upolowanym mięsie.

     Ze względu na skryty tryb życia, które prowadzi kot arabski, jego zwyczaje nie są do końca poznane. Wiadomo tylko, że poluje głównie w nocy, ponieważ dni spędza w norze, chowając się przed palącym słońcem. Jest bardzo odporny na ekstremalne temperatury panujące na pustyni. 

     Koty są zagrożone wyginięciem. Miejscowa ludność poluje na nie, ponieważ wyrządzają one szkody w inwentarzu. Często zwierzę jest łapane i sprzedawane na czarnym rynku w celu udomowienia.

     Na zdjęciach przedstawiamy tego drapieżnika z niewinną minką.

Z.W.

występowanie kota arabskiego
Ładuję stronę