Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Karakale

      Karakale to rysie stepowe. Ich nazwa pochodzi z języka tureckiego od słowa karakulak, czyli czarne ucho. Rzeczywiście, uszy karakali są czarne, po ich zewnętrznej stronie. Dodatkowo zakończone charakterystycznymi pędzelkami, podobnie jak u naszych rysi. Pędzelki te jednak u rysi rosną, a u karakali nie odrastają. Umaszczenie mają od jasnobrązowego do ciemnobrązowego, a pod brzuchem od złotawo-kremowego, aż do białego.

     Dorastają do 80 cm długości (bez ogona) i wysokości 50 cm. Samce mogą ważyć nawet 18 kg, samice są mniejsze. Mają smukłą i mocną sylwetkę osadzoną na długich nogach, pomocnych przy szybkim bieganiu. Jedzą to, co upolują, głównie mniejsze ssaki, ptaki, węże i płazy.

     Występują w Afryce, na Półwyspie Arabskim, w Indiach, Pakistanie, Afganistanie, Iranie i Turkmenistanie. Upodobały sobie suche sawanny, stepy, półpustynie i krzaczaste zarośla. Oprócz gepardów są jednymi z najszybszych zwierząt.

     Organizowane są na nie intensywne polowania, lecz nie dla ich pięknej skóry, ale dlatego, że są groźnymi szkodnikami, wyrządzającymi duże spustoszenia na farmach. Dają się łatwo udomawiać, a także przysposabiać do polowań razem z człowiekiem. Do dzisiaj takie polowania z udziałem karakali organizowane są w Turkmenistanie.

     Poniżej zamieszczamy zdjęcia tych pięknych, dzikich kotów.

Z.W.

występowanie karakali
Ładuję stronę