Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Kaberu

     Jest ich już tylko niecałe 600 osobników. Tylko 600 na całym świecie! Na wolności kaberu żyje tylko na wyżynach Etiopii, na wysokości do 4.500 m n.p.m. w kilku izolowanych populacjach. 

     Kaberu to wilk etiopski, gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. Ma rude futro z białymi plamami na szyi i piersiach i puszysty ogon z białymi plamami, tuż u jego nasady, lisią głowę i spiczaste uszy. Żywi się małymi ssakami, takimi jak: szczurokrety, gryzonie, czy cielęta antylopy. W razie głodu nie pogardzą padliną.

     Tworzą niewielkie watahy, w których samce pozostają do końca życia, natomiast wadery opuszczają je po uzyskaniu dojrzałości i szukają nowych partnerów. W odróżnieniu od wilków polują samotnie i to niezależnie od pory dnia czy nocy. Porozumiewają się między sobą szczeknięciami i skomleniami.

     Kaberu nigdy nie porywa się na większe zwierzęta, dlatego rolnicy nie uważają go za szkodnika, pomimo tego, że często poluje między pasącymi się końmi, czy bydłem. Poszukuje tam ukrywających się gryzoni. Dlatego też pasterze nadali mu nazwę jedall farda, czyli koński szakal.

     Niestety, samice często krzyżują się z psami, dając mieszańce obu ras. Jak wygląda kaberu, zobaczmy na fotografiach.

Z.W.

Ładuję stronę