Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Jer

     Jer jest małym ptaszkiem wędrownym podobnym do zięby, też do wróbla, ale jest bardziej od niego kolorowy. Zamieszkuje północną część Europy w pasie od Szkocji aż po Kamczatkę. Zimuje na południu Europy i w północnej Afryce. Dwa razy do roku przelatuje tylko przez Polskę, ale za to nieraz w dużych stadach. Największe, ok. czteromilionowe stado jerów zaobserwowano w styczniu 2009 roku w Lödersdorfie w austriackiej Styrii

     Jery żywią się owadami i innymi bezkręgowcami, ale ulubionym ich przysmakiem jest bukiew. Smakują im również inne nasiona, jak słonecznik, proso, konopie, rzepak, kukurydza, owoce jarzębiny. Proszę sobie wyobrazić takie głodne stado ptaków, które dopada drzewo bukowe. Moment i wszystkie orzeszki są wyłuskane i zjedzone. Słychać tylko ich pękanie i spadanie skorupek na ziemię.

     Niegdyś smakosze ptaków, ze względu na ich smaczne mięsko wyławiali ptaki z przelatującego stada i przyrządzali z nich różne potrawy. Teraz ptaki te są pod ochroną i nikomu nie wolno robić im krzywdy.

     Nieraz jery hodowane były w klatkach, ale śpiew tych ptaków nie brzmi tak melodyjnie, aby się nim specjalnie zachwycać.

     Nie będę opisywał ich wyglądu, lepiej niż słowa przedstawiają to poniższe zdjęcia.

Z.W.

stado jerów
stado jerów
Ładuję stronę