Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Forszmak dragomirowski

     W Ustce, przy głównej ulicy Marynarki Polskiej znajduje się znakomita karczma ze smacznym jedzonkiem. Jest to karczma z tradycjami, wybudowana jeszcze przed wojną. Choć teraz jej nazwa nie nawiązuje do dawnego wyglądu, nazywa się "Pod Strzechą". Chodziło się dawniej "Pod Strzechę" głównie po to, aby w miłym, męskim towarzystwie przy piwku i mocniejszych trunkach spędzić nieco czasu. Przy okazji "zakąszało się" różnistymi zakąskami. Były świeże i smaczne. Przede wszystkim podawane na zimno, ale była jedna, szczególna, dla której przychodziło się tam specjalnie. Nazywała się forszmak dragomirowski. 

     Nie wiem od czego pochodziła nazwa potrawy, ale była ona smaczna i charakterystyczna dla ówczesnego szynku.

     Dzisiaj czasy się zmieniły. Do karczmy chodzi się na smaczne obiadki z najsmaczniejszą rybką i nie tylko z rybką. Osobiście brakuje mi tylko tej dawnej potrawy, niemal symbolu dawnego szynku z wyszynkiem. Panie Darku! Niech Pan pomyśli o wprowadzeniu z powrotem do menu forszmaku dragomirowskiego!

     Przeglądając ostatnio różne przepisy kulinarne trafiłem na przepis forszmaku dragomirowskiego na stronie kotlet.tv. Pozwoliłem sobie przytoczyć ten przepis i opublikować na Urloplandii. Dziękuję Pani Paulinie, która prowadzi od wielu lat ten blog. Przy okazji zapraszam na stronę, na której znajdziecie fajne przepisy kulinarne.

     Forszmak dragomirowski jest potrawą jednogarnkową, a smakosze zupy gulaszowej czy strogonowa będą naprawdę usatysfakcjonowani.

Składniki: (na 4 porcje)

ok. 300 g polędwicy wieprzowej
200 g szynki wędzonej
ok. 200 g boczku wędzonego
2–3 ogórki kiszone
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
ok. 6–9 ziemniaków
1 mały koncentrat pomidorowy
bulion (ok. 500 ml)
100 g sera żółtego wędzonego
natka pietruszki
ok. 1/2 szklanki śmietany
olej
mąka
sól, pieprz wedle uznania

 

Wykonanie:
KROK 1:
Mięso kroję na paseczki, przekładam do miski i posypuję pieprzem, solą i obtaczam w mące. Boczek i szynkę kroję w paski.
KROK 2:
Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno, ogórki w paski, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Ziemniaki wrzucam do garnka i podgotowuję w osolonej wodzie, ale tak, by były lekko twarde!
KROK 3:
Na oleju podsmażam cebulę, gdy jest szklista, to wrzucam czosnek, dodaję troszkę soli, by zatrzymać proces karmelizacji, wrzucam boczek, szynkę i podsmażam. Podsmażam, aż będą rumiane. Dodaję mięso i obsmażam.
KROK 4:
Na koniec ogórki, chwilkę obsmażam i doprawiam pieprzem i solą.
Przygotowanie dania forszmak dragomirowski
KROK 5:
Do tego dodaję koncentrat i bulion, wrzucam ziemniaki i gotuję, aż sos będzie zredukowany i dość gęsty. Na koniec wlewam śmietanę, a potem podaję posypane natką pietruszki i startym na drobnych oczkach serem. Smacznego.

kotlet.tv

Z.W.

 

    

Karczma "Pod Strzechą" w Ustce
wnętrze Karczmy "Pod Strzechą"
forszmak dragomirowski
Mięso kroję na paseczki, przekładam do miski i posypuję pieprzem, solą i obtaczam w mące. Boczek i szynkę kroję w paski.
Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno, ogórki w paski, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Ziemniaki wrzucam do garnka i podgotowuję w osolonej wodzie, ale tak, by były lekko twarde!
Na oleju podsmażam cebulę, gdy jest szklista, to wrzucam czosnek, dodaję troszkę soli, by zatrzymać proces karmelizacji, wrzucam boczek, szynkę i podsmażam. Podsmażam, aż będą rumiane. Dodaję mięso i obsmażam.
Na koniec ogórki, chwilkę obsmażam i doprawiam pieprzem i solą.
Do tego dodaję koncentrat i bulion, wrzucam ziemniaki i gotuję, aż sos będzie zredukowany i dość gęsty. Na koniec wlewam śmietanę, a potem podaję posypane natką pietruszki i startym na drobnych oczkach serem. Smacznego.
Ładuję stronę