Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Czepiaki

     Czepiaki zamieszkują dżungle Ameryki Południowej i Środkowej. Całe swoje życie przebywają na drzewach, wśród których doskonale się czują. Mają długie kończyny i ogon, dzięki którym przemieszczają się pomiędzy gałęziami, czepiając się ich i kołysząc się przerzucają na sąsiednie drzewo. Śpią też na drzewach, z ogonem okręconym wokół szyi, jak szalikiem.

     Żyją w małych grupach, liczących po kilka osobników. Jedzą głównie owoce i orzechy, ale również liście, pąki kwiatów, jaja, owady i pająki. Jedzą zwisając często na jednej nodze, lub ogonie. Porozumiewają się między sobą wydając odgłos podobny do rżenia konia.

     To ich gubi, ponieważ łatwo można je wytropić i zabić. Niestety, są obiektem polowań ze względu na smaczne mięso. Polowania powodują, że spada ich populacja, a w wielu rejonach wytępiono je zupełnie.

     Poniżej zamieszczamy zdjęcia czepiaków w swoim środowisku. To ostatnie niestety jest zrobione już po polowaniu i wypatroszeniu jednego z nich.

Z.W.

Ładuję stronę