Urloplandia

Noclegi, atrakcje turystyczne i gastronomia w Polsce - urloplandia.pl

Bydło mięsne

     Aby żyć, trzeba jeść. Tak ten nasz świat jest skonstruowany, że aby przeżyć, jedno stworzenie zjada drugie, słabsze od niego. Mogą to być zwierzęta, albo rośliny (niektóre rośliny przecież też zjadają zwierzęta). Człowiek jest wszystkożerny. Wiele wieków temu jadł to, co upolował, lub znalazł (zbieractwo). Dopiero potem bardziej z wygody, żeby nie trzeba było daleko chodzić, szukać, zaczęto udomawiać zwierzęta. Nie po to jednak je udomawiano, że im się podobały, tylko dlatego, żeby je można było potem zjeść, a przedtem wykorzystać do pomocy w swoim gospodarstwie.

     Bydło, które teraz hodujemy dla mleka, a przede wszystkim dla mięsa wywodzi się od wymarłego już tura. Udomowienie tych zwierząt nastąpiło w Azji, 608 tysięcy lat temu.

     Najczęściej nie zastanawiamy się nad tym, jedząc smaczną i zdrową wołowinkę, że aby zjeść to mięsko, trzeba było najpierw wyhodować krowę (lub byka), potem niestety pozbawić ją życia i dopiero przyrządzić potrawę. Ale przecież to nic złego. Wszyscy przecież spożywamy mięso (poza nielicznymi osobami), bo tak nas stworzyła natura.

     Wracając zaś do bydła, to możemy je podzielić na bydło typu mlecznego, hodowanego wyłącznie dla mleka, bydło typu kombinowanego (w Polsce spotyka się prawie wyłącznie bydło tego typu), u którego najpierw doi się mleko, doi, doi, a dopiero potem zabija i zjada, oraz bydło typu mięsnego, hodowanego wyłącznie dla mięsa.

     Gatunki mięsne są droższe do hodowli, niż mleczne. Można nawet powiedzieć, że za pieniądze potrzebne do hodowli jednej krowy typu mięsnego można wyhodować trzy krowy mleczne. Jednak przy krowach mięsnych nie ma tyle pracy, a i ich mięso jest bardziej smakowite.

     Poniżej przedstawiamy zdjęcia bydła typu mięsnego. Nie podajemy ich ras, niech to lepiej zrobią specjaliści, ale popatrzmy na nie jak na piękne zwierzęta, które nieraz mijamy bez zwracania na nie uwagi.

Z.W.

Ładuję stronę