Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Co jest bardziej zdrowsze, wieprzowina, czy ryba? Wiemy przecież wszyscy, że wieprzowina jest niezdrowa, a zakazana też w krajach islamskich i w judaizmie.
Tora twierdzi, że mięso świni nie zalicza się do pokarmów koszernych, a w Księdze Kapłańskiej Bóg stwierdził, że: "będziecie jedli wszystkie zwierzęta czworonożne, które mają rozdzielone kopyta, to jest racice, i które przeżuwają. [...] Wieprz, ponieważ ma rozdzielone kopyto, ale nie przeżuwa – będzie dla was nieczysty. Nie będziecie jedli jego mięsa ani dotykali ich padliny – są one dla was nieczyste".
W Koranie zaś powiedziane jest: "On zakazał wam tylko: padliny, krwi i mięsa wieprzowego, i tego, co zostało złożone na ofiarę czemuś innemu niż Bogu".
Ryb, które nia mają łusek w judaizmie nie można łączyć z mlekiem. Natomiast w islamie ryby, pomimo, że zmarły pod wpływem uduszenia (niedozwolone spożywanie mięsa zwierząt zmarłych w ten sposób) są dozwolone do spożycia.
My, natomiast spożywamy ryby ze względu na wysoką wartość odżywczą i jako zdrowe źródło białka. Są one naprawdę bardzo smaczne. Lecz nic nie zastąpi szyneczki, tłustego boczuszku i pieczonej goloneczki z wyklętej również przez naszych dietetyków wieprzowiny.
Mówiąc jednak sprawiedliwie: wszystko jest potrzebne dla organizmu, lecz w rozsądnych granicach. Spożywajmy więc ryby, bo są zdrowe (i smaczne równocześnie), oraz wieprzowinę, której nie jest w stanie zastąpić inne mięso.
Z.W.