Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Targ rybny

     Od wieków ryby stanowią nieodłączną część naszego menu. Kiedyś jedzono je tylko tam, gdzie było można je pozyskać, czyli nad akwenami wodnymi. Teraz ryby dostępne są w każdym regionie świata. Są smaczne, a przede wszystkim zdrowe.

     Są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu. Mięso ryb dzięki niskiej zawartości cholesterolu jest dużo zdrowsze od mięsa czerwonego. Dieta rybna zmniejsza ryzyko zawałów i udarów mózgu, obniża ciśnienie krwi i ogólnie sprzyja zachowaniu zdrowia.

     W Polsce jedzenie ryb ograniczało się szczególnie do ryb morskich. Jadano głównie śledzie, dorsze i flądry. Teraz coraz częściej menu rozszerzamy o owoce morza, tak bardzo popularne na całym świecie.

     Sprzedaż ryb, których jest tak wiele gatunków należy też do lokalnego kolorytu portów na całym świecie. Warto będąc w innych krajach odwiedzić miejscowy targ rybny, który ze względu na różne gatunki ryb i owoców morza, oraz rytuałów towarzyszących sprzedaży jest niezwykle interesujący.

     Poniżej przedstawiamy zdjęcia z różnych targów rybnych z całego świata. Zapraszamy do galerii, a później do konsumpcji smakowitych rybnych dań (przygotowanych we własnym zakresie).

Z.W.

Filipiny
Filipiny
Filipiny
Filipiny
Filipiny
Filipiny
Brazylia
Brazylia
Brazylia
Brazylia
Fidżi
Francja
Francja
Francja
Francja
Gambia
Gambia
Grecja
Grecja
Finlandia
Finlandia
Indie
Turcja
Turcja
Turcja
Norwegia
Norwegia
Norwegia
Islandia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
USA
USA
USA
USA
USA
USA
Hiszpania
Tajlandia
Japonia
Japonia
Japonia
Japonia
Japonia
Japonia
Japonia
Japonia
Ładuję stronę