Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Od wieków ryby stanowią nieodłączną część naszego menu. Kiedyś jedzono je tylko tam, gdzie było można je pozyskać, czyli nad akwenami wodnymi. Teraz ryby dostępne są w każdym regionie świata. Są smaczne, a przede wszystkim zdrowe.
Są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu. Mięso ryb dzięki niskiej zawartości cholesterolu jest dużo zdrowsze od mięsa czerwonego. Dieta rybna zmniejsza ryzyko zawałów i udarów mózgu, obniża ciśnienie krwi i ogólnie sprzyja zachowaniu zdrowia.
W Polsce jedzenie ryb ograniczało się szczególnie do ryb morskich. Jadano głównie śledzie, dorsze i flądry. Teraz coraz częściej menu rozszerzamy o owoce morza, tak bardzo popularne na całym świecie.
Sprzedaż ryb, których jest tak wiele gatunków należy też do lokalnego kolorytu portów na całym świecie. Warto będąc w innych krajach odwiedzić miejscowy targ rybny, który ze względu na różne gatunki ryb i owoców morza, oraz rytuałów towarzyszących sprzedaży jest niezwykle interesujący.
Poniżej przedstawiamy zdjęcia z różnych targów rybnych z całego świata. Zapraszamy do galerii, a później do konsumpcji smakowitych rybnych dań (przygotowanych we własnym zakresie).
Z.W.