Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej

Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej
Stuletnie jaja, typowe danie kuchni chińskiej

Nazwa stuletnie jaja wcale nie znaczą, że mają one sto lat. Są przyrządzane w pewien, bardzo specyficzny sposób. Jajka są wkładane do blaszanych pojemników, wypełnionych roztworem z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Pojemnik jest szczelnie zamykany na około 100 dni. Dochodzi w nim do procesu gaszenia wapna. Jajka najpierw nagrzewają się, a potem stygną. Nie psują się, ponieważ twarda, hermetyczna skorupa wytworzona wokół jajka nie dopuszcza do tego.

Nabierają przy tym galaretowatej konsystencji, białko staje się brązowe, albo czarne, a żółtko brązowozielone. Zjada się je jako zimną przystawkę z sosem sojowym, octem lub imbirem.

Niektórzy smakosze uważają, że im są one starsze, tym lepsze, jak dobre wino. Przechowują więc je przez kilka, kilkanaście i więcej lat.

Stuletnie jajao kosztuje ok. 7 zł za sztukę. Najłatwiej je kupić przez internet.

Stuletnie jaja są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Idealne dla osób chorych i będących na diecie.

Nie wiem, czy te jajka są smaczne, nie próbowałem, jak smakują, ale wyglądają bardzo apetycznie. Czy też macie takie odczucie?

Z.W.

 

Ładuję stronę