Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Ręce w małdrzyk, buzia w ciup

buzia w ciup
Rogier van der Weyden - Portret damy. Buzia w ciup.
buzia w ciup
Lucas Cranach Młodszy - Portret damy. Buzia w ciup, ręce w małdrzyk.
ręce w małdrzyk
małdrzyki
małdrzyki
małdrzyki
małdrzyki
małdrzyki

Powiedzenie to umieścił Henryk Sienkiewicz w powieści Pan Wołodyjowski w rozdziale VII. Basia Jeziorkowska strzeliła focha po nauce fechtunku z panem Michałem Wołodyjowskim. Schroniła się w stajni, a potem weszła na drabinę opartą o dach domu. Nie chciała zejść, nawet za namową pana Zagłoby. Zastał ją tam zeskakującą z drabiny przypadkowo młody pan Nowowiejski. Dla młodej panienki był to afront. Była tym zakłopotana, czyli jak to sama ujęła skonfundowana. Dlatego też, jak to nieraz robią młode dziewczęta, przyjęła pozór grzecznej panienki. Sienkiewicz ujął to w ten sposób:

     "Za czym siadła na stołku, złożywszy ręce w małdrzyk, a buzię w ciup, jak przystało na skromną i przystojnie wychowaną panienkę."

     Co oznaczała taka poza?

Buzia w ciup domyślamy się wszyscy, co to oznacza.  Jest to poza polegająca na ściągnięciu warg, aby nadać twarzy wrażenia osoby dobrze wychowanej.

Złożyć ręce w małdrzyk wg słownika staropolskiego jest to: złożyć dłonie na krzyż tak, aby ich powierzchnie wewnętrzne się stykały. Małdrzyk zaś był rodzajem serka ze słodkiego mleka, jak również plackiem z sera utartego z jajami i smażonym na oleju.

     Przepis na małdrzyki:

 Składniki:

    250 g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
    1 duże jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    30 g cukru pudru
    40 g mąki pszennej, plus jeszcze parę łyżek do obtaczania placuszków
    100 ml oleju do smażenia
    1 łyżka masła do smażenia

   Sposób przyrządzania:

 Do miski włożyć ser i rozgnieść go za pomocą widelca, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać, ale nie należy używać do tego miksera.
Podzielić na 6-8 części i z każdej uformować placuszek, który następnie należy obtoczyć delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty.
Przekładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Małdrzyki można przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów, nie tylko na słodko. Można dodawać różne składniki, ale pamiętajmy, że podstawą do ich wykonania jest zawsze ser.

     Radzę spróbować. Małdrzyki są naprawdę bardzo smaczne, a przypuszczam, że większości z nas mało znane. Staropolski przepis polskiej kuchni został po prostu zapomniany, ale może dzięki Urloplandii znowu stanie się popularny?

     Tak oto od literatury przeszliśmy do przepisów kulinarnych. Zapewniam, że i jedno i drugie jest na najwyższym poziomie.

Z.W.  

Ładuję stronę