Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Ratatouille, po polsku: ratatuj, jak się robi to danie?

Lubicie kuchnię śródziemnomorską? Jest pyszna. Jednym z dań tamtejszej kuchni, a bliżej, kuchni prowansalskiej jest ratatouille. Po polsku mówimy na nią ratatuj lub ratatuja. Jest to danie wegetariańskie, a oparte na składnikach warzywnych takich jak: bakłażany, cukinia, papryka, cebula i pomidory. Oczywiście gotujący może dodawać wg swojego uznania różne inne składniki i przyprawy.

Podczas gotowania, czy pieczenia trzeba uważać, aby nie uszkodzić miękkich warzyw, ponieważ oprócz smaku liczy się wygląd potrawy, który również wpływa na jej jakość.

Ratatouille podaje się na gorąco jako danie główne, może stanowić dodatek do mięs, ryb czy makaronów. Można podawać je z fetą, kozim serem i ciepłymi grzankami.
Zdjęcia przedstawiają różne ratatuje z wyjątkowo pięknie ułożonymi warzywami, co powoduje dodatkowy walor estetyczny.

Przepis, czyli jak się robi ratatuj?

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smaż, aż cebula zrobi się szklista, około 2–3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, zaczynając od papryki, następnie dodaj bakłażana, cukinię, a na końcu pomidory i tymianek. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.

Z.W.

Ratatuj, danie wegetariańskie, oparte na składnikach warzywnych
Ratatuj, składniki bakłażany, cukinia, papryka, cebula i pomidory
Przepis, czyli jak się robi ratatuj?
Ratatuj danie kuchni prowansalskiej
Ratatouille podaje się na gorąco jako danie główne
Ratatouille może być dodatkiem do mięs
Ratatouille można podawać z fetą, kozim serem i ciepłymi grzankami
Ratatouille, po polsku: ratatuj, jak się robi to danie?
Ładuję stronę