Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Lubicie kuchnię śródziemnomorską? Jest pyszna. Jednym z dań tamtejszej kuchni, a bliżej, kuchni prowansalskiej jest ratatouille. Po polsku mówimy na nią ratatuj lub ratatuja. Jest to danie wegetariańskie, a oparte na składnikach warzywnych takich jak: bakłażany, cukinia, papryka, cebula i pomidory. Oczywiście gotujący może dodawać wg swojego uznania różne inne składniki i przyprawy.
Podczas gotowania, czy pieczenia trzeba uważać, aby nie uszkodzić miękkich warzyw, ponieważ oprócz smaku liczy się wygląd potrawy, który również wpływa na jej jakość.
Ratatouille podaje się na gorąco jako danie główne, może stanowić dodatek do mięs, ryb czy makaronów. Można podawać je z fetą, kozim serem i ciepłymi grzankami.
Zdjęcia przedstawiają różne ratatuje z wyjątkowo pięknie ułożonymi warzywami, co powoduje dodatkowy walor estetyczny.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smaż, aż cebula zrobi się szklista, około 2–3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, zaczynając od papryki, następnie dodaj bakłażana, cukinię, a na końcu pomidory i tymianek. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.
Z.W.