Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Purim

     Wśród wielu świąt w dawnej Polsce szczycącej się pluralizmem religijnym było żydowskie święto Purim. Teraz, kiedy zniknął koloryt dawnych obyczajów zniknęło wraz z nim wiele barwnych świąt, w tym i święto Purim.
     W Polsce zostało ono zapomniane, ale nie zanikło gdzie indziej, np. w Izraelu, gdzie jest bardzo ważnym elementem religijnym i kulturowym. 
     Co to jest to święto Purim? Otóż w największym skrócie: najważniejszym elementem tego święta jest ukrywanie, zatajanie. Cała historia Purim jest odkrywaniem tego, co jest ukryte przed ludzkim wzrokiem, dopóki się nie spełni jako rezultat działania przypadku. Skomplikowane, prawda? Najciekawsze jest to, że w to święto należy pić alkohol, dużo alkoholu. A powinno się go pić, aż do momentu, kiedy nie będzie można odróżnić okrzyku: "błogosławiony Mordechaj" od: "przeklęty Haman" (oczywiście w języku hebrajskim).
     Jak widać jest to święto bardzo radosne, w czasie którego organizowane są różne pochody, obdarowuje się wzajemnie podarkamii, oraz wspomaga biednych. Poza tym częstuje się ciasteczkami - hamantaszami (przepis na hamantasze zamieszczamy poniżej).
     Istotą święta Purim jest radość i przeświadczenie, że Bóg działa z ukrycia poprzez to, co nazywamy przypadkiem.
     Kiedy obchodzimy Purim? Według kalendarza żydowskiego w roku bieżącym 5774 (liczonym od początku świata) w miesiącu 14 adara, który przypada na dzień 14 lutego 2014 roku. Według tradycji w miastach święto obchodzi się dzień później niż poza nimi.
     Jak pisaliśmy powyżej nieodłączną potrawą tego święta są ciasteczka hamantasze, na które podajemy przepis. Są one bardzo słodkie, więc popija się je gorzką herbatą.
Skład:
     ciasto:
     115 g miękkiego masła,
     1 szklanka drobnego cukru,
     2 łyżki mleka,
     1 jajko,
     1 łyżka cukru waniliowego,
     szczypta soli,
     ok. 2 szklanki mąki
     nadzienie:
     1 szklanka zmielonego maku,
     120 ml mleka,
     garść rodzynek,
     3 łyżki cukru,
     2 łyżki miodu,
     1 łyżeczka skórki z otartej cytryny,
     1 łyżeczka cukru waniliowego
     Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W miseczce wymieszać jajko, mleko i sól. Do masła dodawać partiami na przemian masę jajeczną i mąkę. Podana ilość mąki jest orientacyjna, w razie potrzeby można dodać jej mniej lub więcej, tak aby uzyskać zwarte, miękkie i kruche ciasto. Wstawić je na minimum jedną godzinę do lodówki.
     Nadzienie makowe: wszystkie składniki (oprócz cukru waniliowego) wymieszać w rondelku i podgrzewać 5-10 min, aż masa zgęstnieje. Dodać wanilię i odstawić do ostygnięcia.
     Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek położyć po 1 łyżeczce nadzienia i zlepiać brzegi tak, żeby utworzyły trójkąt, lekko dociskając ciasto do nadzienia.
     Piec ciasteczka 15-20 min w 180 stopniach.
     Uwaga, hamantasze można też nadziewać marmoladą, konfiturami, dżemem, powidłami lub czekoladą.
     Smacznego!
     Purim już 14 i 15 lutego, ale ciasteczka smakują równie dobrze przez cały rok.
Z.W.
 
 
 

 

radosne święto Purim
radosne święto Purim
radosne święto Purim
radosne święto Purim
radosne święto Purim
radosne święto Purim
radosne święto Purim
radosne święto Purim
kartka z okazji święta Purim
kartka z okazji święta Purim
kartka z okazji święta Purim
zdjęcie z 1938 roku ze święta Purim obchodzonego w Polsce
sprzeczności  w czasie święta Purim
podczas święta Purim wszystko jest dozwolone
hamantasze
hamantasze
Ładuję stronę