Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Pochliopka to rosyjska zupa warzywna na bazie białej kapusty. Jest pożywna, łatwa w przyrządzaniu i najważniejsze, że bardzo smaczna. Do jej przygotowania wystarczą warzywa.
Składniki:
kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, por, cebula (ilość według uznania), masło - 3 dkg, mąka - 2 dkg, pomidor (1 - 3 szt), śmietana - 250ml, pęczek zielonej pietruszki, vegeta, sól, pieprz do smaku.
Przepis:
1. Drobno szatkujemy kapustę, wkładamy do rondla, dodajemy posiekaną jedną cebulę, lekko solimy.
2. Do rondla z kapustą dodajemy masło i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewamy łyżką wody, aż kapusta będzie miękka.
3. Oddzielnie gotujemy warzywa, cebulę i pomidory.
4. Odcedzamy warzywa i tym wywarem zalewamy kapustę. Pomidory przecieramy i również dodajemy do kapusty. Solimy.
5. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.
6. Ugotowaną zupę zaprawiamy śmietaną z mąką, dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku.
Wersja z mięsem.
Gotujemy mięso (najlepsze żeberka pieczeniowe) - (musi być go dużo) razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy mięso jest bardzo miękkie dodajemy wszystko do kapusty i tego wywaru warzywnego. W tym przypadku niepotrzebna jest śmietana. Gwarantuję, że mięsna wersja jest równie doskonała i posiada jeszcze tę zaletę, że nie potrzebujemy gotować drugiego dania.
Smacznego!
Z.W.