Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Nowość kulinarna na polskich stołach! Wszyscy znamy grilla, prawda? Teraz nadchodzi era pierrade!
Pierrade pochodzi z kuchni sabaudzkiej. Polega na wypiekaniu mięs, owoców morza i innych specjałów na rozgrzanym kamieniu. Można taki płaski kamień rozgrzać w palenisku, ognisku lub w piekarniku. Choć najlepiej zaopatrzyć się w elektryczne urządzenie do pierrade. W Polsce nazywa się to grill kamienny.
Rozgrzewamy urządzenie, a kiedy już jest gotowe do pieczenia, lekko solimy powierzchnię. Czynimy to dlatego, aby mięso nie przywierało do kamienia. Co możemy piec i jak przyrządzać surowiec? Mięso tniemy na plastry. Grubość i wielkość zależy od naszej inwencji. Możemy przedtem je wstępnie zamarynować, ale niekoniecznie. Bardzo smaczne jest mięso nieprzyprawione uprzednio. Najlepiej jest przygotować różne rodzaje mięs, aby każdy mógł we własnym zakresie sam sobie je przygotować w sposób, jaki najbardziej lubi.
Do mięs stosujemy różne sosy, które urozmaicą nam smaki.
Po zakończeniu pieczenia kamień myjemy w samej wodzie. Nie należy stosować płynów do mycia, a to z powodu zapachu, który może się utrzymywać na kamieniu. Nie należy też drapać go zmywakiem w miejscach przypalenia, aby go nie podrapać. W zestawie powinna być drapka do zdrapywania przypalonych resztek mięsa.
Przepis na przykładowe pierrade: