Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Dzisiaj zapraszamy do włoskiej kuchni. Potrawa nazywa się ossobuco, a jej nazwa to po prostu kość z dziurą. Jeszcze inaczej, to cielęca lub wołowa (z młodych byczków) kość szpikowa, którą dusimy z warzywami. Wierzcie mi, jest po prostu przepyszna, a najsmaczniejszy jest szpik, który wyjadamy z apetytem.
Danie podajemy z gremolatą, która jest mieszanką czosnku, skórki z cytryny i natki pietruszki. Znakomicie poprawia smak potrawy. Dobrze przyrządzona jest miękka i doskonale "kleista". Zaliczam ją w swojej kwalifikacji do jednej z najsmaczniejszych i aromatycznych potraw. Naprawdę, potrawa jest bardzo smaczna, że palce lizać i nie tylko palce, bo sok spływa nam po brodzie.
Przepis na ossobuco:
Składniki (4 porcje):
4 plastry pręgi cielęcej lub z młodej wołowiny (z kością),
50g masła,
2 łyżki oliwy,
2 cebule,
2 marchewki,
3-4 łodygi selera naciowego,
5 ząbków czosnku,
200ml czerwonego wina,
400ml rosołu wołowego,
700g pomidorów konserwowych,
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
2 liście laurowe,
pęczek natki pietruszki,
skórka otarta z 1 cytryny,
mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cebulę i marchewki obrać i pokroić w grubą kostkę, łodygi selera w plastry.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy, obsmażyć mięso po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Zarumienione mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na tę samą patelnię wlać pozostałą oliwę. Podsmażyć cebulę, marchew, seler i 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki przez 4-5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i gotować 7-8 minut. Dodać pomidory z puszki, rosół, liście laurowe i tymianek. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Powstałym sosem zalać mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika na 2-2,5godziny, aż mięso będzie miękkie.
Przygotować gremolatę: drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszać ze skórką startę z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Mięso podawać wraz z sosem i puree ziemniaczanym, posypane gremolatą.
Życzymy smacznego!
Z.W.
Przepis z http://mirabelkowy.blogspot.com/