Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Kurczak, Kurczę pieczone

Drób przygotowywany na różne sposoby jest ulubionym naszym daniem. Może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, podpiekany, przysmażany, obsmażany, przyrumieniony, pitraszony, grillowany, parzony, nadziewany, w galarecie, w warzywach, z curry, z pomarańczą, z czekoladą, z ziemniakami, w sosie i w wielu, wielu innych smakach. Nie wiem tylko, dlaczego jak się komuś coś nie uda, to zaklnie on sobie pod nosem: kurrrczę pieczone (a tak właściwie: kurcze pieczone).

     Biedne są te młode kurki, często hodowane w ciasnych klatkach, po kilkanaście sztuk. Nie widzą słońca ani nie oddychają świeżym powietrzem. Nie grzebią w ziemi i nie wyjadają tłustych robaków, karmione są sztuczną paszą i leczone antybiotykami. Poprzez to są nieszczęśliwe, a hodowane tylko po to, aby przyrządzić z nich smaczne pieczyste.

     Mimo to zajadamy się nimi i są one jednym z głównych składników naszego wyżywienia.

     Poniżej podajemy przepis na pieczonego kurczaka na butelce piwa.

     Do przygotowania potrawy potrzebny jest oczywiście wypatroszony kurczak, przyprawy i butelka piwa; otworzona i ze zdjętą etykietą. Kurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje, nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol w czasie pieczenia wyparuje, więc mogą go z powodzeniem konsumować dzieci i kierowcy, którzy bezpośrednio po kurczakowym obiedzie mogą wsiadać za kierownicę swoich pojazdów i jechać, gdzie ich oczy poniosą.

  Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (również w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC – 190°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy etykietę z piwa i myjemy butelkę z resztek kleju. Piwo odkapslowujemy i nakładamy kurczaka od strony kupra. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyi kurczaka (skórę w tym miejscu można naciąć nożem). Gdy kura usadowiła się już wygodnie na butelce, stawiamy ją na dużej blasze od piekarnika. Wsypujemy do piwa trochę soli, aby zaczęło się pienić i wstawiamy blachę na dolny poziom piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej:

Waga kurczaka czas pieczenia
1,3 kg 1 godzina 15 minut
1,4 kg 1 godzina 20 minut
1,5 kg 1 godzina 25 minut
1,6 kg 1 godzina 30 minut
1,7 kg 1 godzina 35 minut
1,8 kg 1 godzina 40 minut
1,9 kg 1 godzina 45 minut
2,0 kg 1 godzina 50 minut

    Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę, obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane lub butelka nie jest z lanego szkła) można dwukrotnie podczas pieczenia zamieszać je słomką lub patyczkiem od szaszłyków. Po upieczeniu kurczaka układamy na talerzu i od razu podajemy. Po jedzeniu nie wyrzucajmy kości – ugotujemy z nich wyjątkowo aromatyczny rosół.

Jakie wartosci ma kurczak?

Mięso z piersi z kurczaka zawiera około 21,8 g białka i 3,7 g tłuszczu w 100 g piersi z kurczaka. Dodatkowo pierś z kurczaka jest źródłem fosforu (210 mg), potasu (370 mg), sodu (116 mg), a także witaminy A, C, D, E i K.

Co jest dobre do kurczaka?

Przede wszystkim wykorzystując oregano, bazylię, kolendrę, estragon, koperek, majeranek, tymianek i rozmaryn.

     Życzymy smacznego!

Przepis dodano na podstawie strony: poezja-smaku.pl.

Z.W.

żywy kurczak jeszcze nie wie, co go będzie czekać
Ładuję stronę