Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Krówki, przepis na domowe krówki

   Pamiętacie cukierki swojego dzieciństwa? Były to: kukułki, raczki, grylażowe, ale przede wszystkim krówki. Można je teraz spotkać w każdym sklepie spożywczym. Ale nie wszystkie są równie smaczne. Najlepsze są te, robione ręcznie. Ich struktura, zewnątrz karmelowa, w środku ciągnąca się jak guma, może nieźle zalepić usta. Krówki czym są świeższe, tym ich struktura jest bardziej miękka. Potem się krystalizują i stają suche.

     Krówki jakie znamy, to polskie cukierki. Ich nazwa pochodzi od wizerunku krowy umieszczanej na papierkach cukierków produkowanych jeszcze przed wojną. Po wojnie, najlepszymi były krówki produkowane prywatnie w Milanówku. Teraz wytwórni jest więcej i więcej różnych gatunków tych cukierków. Np. w Ustce można kupić "Krówki Usteckie", które są najsmaczniejsze, niepowtarzalne i cieszą się dużą renomą.

     Jak zrobić krówki samemu? To bardzo proste. Potrzebujemy tylko mleko, cukier i masło. Mleko możemy zastąpić śmietanką kremową.

     Najpierw rozpuszczamy masło, potem dodajemy cukier i na końcu mleko lub śmietankę. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Nie dopuszczamy do wrzenia. Im dłużej gotujemy, tym masa będzie bardziej krucha. Dlatego też, jeśli lubimy krówki bardziej ciągnące, nie przesadzajmy z czasem gotowania. Następnie masę wylewamy do płaskiego naczynia, a kiedy wszystko solidnie stężeje, kroimy na małe prostokąty nożem moczonym w zimnej wodzie.

Smacznego!

Z.W.

   

Krówki, przepis na domowe krówki
Krówki, przepis na domowe krówki
Krówki, przepis na domowe krówki
Krówki, przepis na domowe krówki
Krówki, przepis na domowe krówki
Cafe Mistral. To tutaj w Ustce można kupić znakomite Krówki Usteckie
Ładuję stronę