Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Kiszone śledzie, szwedzka potrawa ze sfermentowanych śledzi bałtyckich.

Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
Kiszone śledzie, receptura polegająca na wielomiesięcznym kiszeniu ryb w dębowych beczkach.
święto kiszonego śledzia
smacznego!

Po szwedzku ten przysmak nazywa się surströmming.

     Szwecja jest krajem morskim, z dwóch stron otoczona morzami. Dawniej, choć mogło brakować różnych artykułów spożywczych, nie brakowało jednego, ryb, a szczególnie morskich ryb. Najpopularniejsze były śledzie. Problem był jednak w ich przechowywaniu. Sól była bardzo droga, wymyślono więc (oprócz suszenia) kiszenie śledzia

     Kiszono je w beczkach, tak jak my kisimy kapustę, czy ogórki. Kiszeniu temu towarzyszyły bulgotania, które były skutkiem zachodzących procesów chemicznych. Teraz wyjmuje się te kiszone śledzie z beczek i pakuje do puszek. W tych puszkach też zachodzą procesy, wskutek których wytwarzane są gazy. Takich puszek nie wolno wnosić na pokład samolotów, ponieważ nie ma gwarancji, że nie wybuchną. 

     Puszki otwierać najlepiej pod wodą lub na świeżym powietrzu. Potrawa po prostu cuchnie okrutnie. Prawdopodobnie zdarzały się takie przypadki, że wzywano pogotowie gazowe do ulatniającego się gazu, ale nie gaz się ulatniał, tylko akurat otwierano puszki z kiszonymi śledziami.

  Na razie potrawa owa cieszy się w Szwecji wielkim powodzeniem, a nawet organizowane są uczty, na których się ją spożywa.

Jak jeść kiszone śledzie?

Śledzie przecinamy wzdłuż i wyjmujemy z nich wszystkie wnętrzności, łącznie z ciemnoszarą ikrą. Czerwone mięso ryb rozgniatamy przy pomocy widelca, usuwając przy tym ości. Tradycyjnie śledzie surströmming serwuje się w towarzystwie kawałka cienkiego, ciemnego pieczywa.

Kiszone śledzie są zdrowe. Są źródłem kwasów omega-3 i potasu.

     Będąc w Szwecji, zachęcamy do spróbowania kiszonych śledzi. Może właśnie ta potrawa wam zasmakuje?

Z.W.

Ładuję stronę