Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Kiełbasa - jakie składniki do kiełbasy swojskiej?

      Kiełbasa to zmielone mięso z przyprawami w jelicie, lub w osłonce celulozowej. Dzielimy ją na: kiełbasy trwałe (do 35% wody, np: kiełbasa sucha, salami), kiełbasy półtrwałe (36 - 56% wody, np: żywiecka, kabanosy) i kiełbasy nietrwałe (do 72% wody, np: parówki, zwyczajna, biała). Tradycyjna kiełbasa wykonana jest z mięsa wieprzowego. Stosuje się również kiełbasy z mięsa  drobiowego, wołowiny, jagnięciny, koniny, dziczyznymięsa króliczego i innych, np: nutrii i osła, lub kompozycji tych mięs.

     W Polsce ze względu na wilgotność powietrza stosuje się kiełbasy wędzone, rzadziej parzone lub gotowane. Na południu Europy lepszy skutek przynoszą kiełbasy suszone. W zależności od kraju stosuje się różne przyprawy charakterystyczne dla danego regionu. Dlatego kiełbasy różnią się smakiem. Inne są włoskie, francuskie, węgierskie (szczególnie doskonałe te z papryką), rosyjskie, a inne polskie.

     Poniżej zamieszczamy zdjęcia różnych kiełbas z całego świata. Prawda, że smakowicie wyglądają? Szczególnie fajnie  ogląda się je na głodniaka. Ale od czegóż są sklepy pełne najróżniejszych kiełbas? Życzymy smacznego!

Z.W.    

Kiełbasa - jakie składniki do kiełbasy swojskiej?
Jaka kiełbasa jest najzdrowsza?
Ładuję stronę