Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Kawa w szklance

Kawa w szklance
Kawa w szklance
dolewka Kawa w szklance
Kawa w szklance
obowiązkowa "zagrycha"
Kawa w szklance
Kawa w szklance
Kawa w szklance
Kawa w szklance
Kawa w szklance
repasacja pończoch z nieodłączną kawą w szklance
Kawa w szklance
Kawa w szklance
Kawa w szklance
Kawa w szklance
Kawa w szklance
syfon do przygotowywania wody sodowej
Kawa w szklance
Kawa w szklance
smacznego panowie!
smacznego panowie!

Dolewki do tej kawy? Obowiązkowa zagrycha do "pięćdziesiątki" wódki? Kartki żywnościowe i kolejki? Tak, to wszystko i jeszcze wiele, wiele innych zwyczajów związanych z gastronomią było zupełną normalnością w czasach PRL-u. Nikt przecież nawet nie pomyślał, że można żyć inaczej (oprócz tych przeklętych kartek i kolejek).

     Cóż, czasy się zmieniają, idzie nowe i lepsze. Wiele z nowych zwyczajów nie podoba się wszystkim, ale z czasem przyjmują się one i stają się nieodłącznym elementem życia.

     Poniżej na zdjęciach możemy sobie przypomnieć (starsi) i zobaczyć (młodsi), jak wyglądała PRL-owska gastronomia. Proszę sobie porównać i ocenić, czy naprawdę nic się w tej Polsce nie zmieniło?  A może jeszcze są tacy, którzy tęsknią do tamtych czasów? Jeśli tak, to niestety mogą sobie tylko powspominać, bo tamte czasy są już historią; naszą historią, a świat na całe szczęście zmienia się na lepsze.

Jak parzyć kawę w szklance?

Na szklankę 200 ml wrzucamy ok. 14 gramów kawy. Zalewamy ją zagotowaną wodą o temperaturze 86 do 94 stopni, nie wrzątkiem! Przy wyższych temperaturach pojawia się goryczka. Kawę należy zalewać bardzo powoli. Po wlaniu mniej więcej połowy wody należy ją przemieszać.

P.S.

Nie mogłem się powstrzymać, żeby nie dodać zdjęcia pani, która zajmowała się repasacją pończoch (co nie ma nic wspólnego z gastronomią). Czy wszyscy wiedzą, co to była repasacja pończoch? Przed panią stoi też nieodłączna kawa (zaparzona oczywiście w szklance).

Z.W.         

Ładuję stronę