Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Nasz stara, dobra znajoma - kapusta. Z czym nam się kojarzy? Mnie z bigosem, z niezbyt przyjemnym zapachem podczas gotowania i powiedzeniem: "groch z kapustą", czyli bałagan i chaos.
Co możemy powiedzieć o kapuście? Można rzec, że gdybyście wiedzieli jakim to niesamowitym jest warzywem, jedlibyście tylko kapustę, kapustę, kapustę i nic więcej. Mówi się, że kapusta jest warzywem ciężkostrawnym. Nic bardziej błędnego, kapusta jest niskokaloryczna ( 100 gramów zawiera tylko 23 kcal, czyli tyle, ile pomidor). Ciężkostrawną potrawą z kapusty może być bigos, zawierający boczki, kiełbasy, tłuszcze i mięso.
Kapustę możemy zjadać w postaci gotowanej, kiszonej, na surowo, można pić sok z kapusty. Posiada wiele witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, U, i składników mineralnych: fosfor, mangan, cynk, miedź, siarka, potas, kobalt, fluor, chlor, jod, wapń, żelazo, arsen, sód, błonnik pokarmowy, 16 wolnych aminokwasów, cukry, antyoksydanty, kwas foliowy, kwas nikotynowy, kwas szczawiowy, pantotenowy, karoteny, antocyjany.
Oprócz wyjatkowego smaku, kapusta jest cudownym lekiem na prawie wszystkie choroby. Kapusta wzmacnia odporność organizmu, pobudza apetyt, przeciwdziała anemii, zwalcza wszelkiego rodzaju bóle: uporczywe bóle głowy, bóle mięśni, bóle reumatyczne, bóle lędźwi, nerwobóle, bóle gardła przy przeziębieniu, bóle żołądka i jelit, migreny, bolesne bóle menstruacyjne, bóle twarzy, bóle zębów, paradontozę, szkorbut, zwalcza bóle i choroby przyzębia. Pomaga w zapaleniu zatok czołowych, szczękowych, nosowych, zapaleniu powiek, spojówek, łagodzi podrażnione, łzawiące, zaczerwienione oczy. Kapusta leczy wszelkie owrzodzenia, skutecznie leczy wrzody żołądka, jelit, owrzodzenia przewodu pokarmowego, niedokwaśności, nadkwasoty, owrzodzenia kończyn, owrzodzenia żylaków, żylaki odbytu, żylaki nóg. Leczy i zwalcza kaszel, szczególnie suchy, kaszel sezonowy, alergiczny, gruźlicę, koklusz, astmę chroniczną i dziecięcą, grypę, anginę, przeziębienia, chrypkę, zapalenie płuc i oskrzeli, zapalenie opłucnej, chroniczny nieżyt oskrzeli, katar sienny, katar i nieżyt nosa.
Pomocna jest w leczeniu gruźlicy stawów, gruźlicy kości, ischiasie, gośćcu - reumatyzmie stawowym i mięśniowym, lumbago, rwie kulszowej, w niedomaganiach wątroby i pęcherzyka żółciowego, zapaleniu woreczka żółciowego, w nieżycie i zapaleniach jelit i żołądka, chronicznym nieżycie żołądka, zapaleniu okrężnicy, hemoroidach, w dolegliwościach i infekcjach jelit, dolegliwości nerek, kamicy nerek, kamicy dróg moczowych, skąpomoczu, kolkach nerkowych, kolkach żółciowych, marskości i twardości wątroby, śledziony, zapaleniu prostaty, skazie moczanowej, dnie, wspomaga i reguluje trawienie, co sprzyja prawidłowej przemianie materii, wspomaga odchudzanie, odtruwa organizm z toksyn i trucizn, wspomaga pracę serca, wspomaga i reguluje krwioobieg, obkurcza naczynia krwionośne, zapobiega zapaleniu tętnic, nadciśnieniu tętniczemu.
Wspomaga układ nerwowy, koi nerwy, zwalcza przemęczenie, bezsenność, zapobiega depresjom, wspomaga leczenie cukrzycy, obniża poziom cukru, obniża cholesterol, zapalenie krtani, zapalenie węzłów i naczyń chłonnych, zapalenie włośniczek, zapalenie macicy, zapalenie i obrzmiałość piersi po porodzie, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie stawów, półpasiec, zapobiega utracie soli mineralnych, odwapnieniu organizmu, krzywicy, osteoporozie, likwiduje wodę w kolanie, likwiduje zaparcia i zatwardzenia, zwalcza biegunki, zwalcza i usuwa pasożyty jelit. Pomaga w leczeniu bezgłosu, leczy głuchotę, przytępienie słuchu i zapalenia ucha środkowego, leczy alkoholizm i zamroczenia alkoholowe, kaca, działając odtruwająco i odwykowo.
Leczy wszelkiego rodzaju choroby skórne: wysypki, wybroczyny podskórne, wysięki stłuczeniowe, sińce, trudno gojące, pękające rany, łojotok, czyraki, liszaje, pryszcze, pokrzywki, ropnie, postrzały, zastrzały, wszelkie choroby skóry, dermatozy, martwice, egzemy, gangreny, obrzęki, guzy, uszkodzenia skóry i naskórka, zranienia, trądzik, opryszczkę, ukąszenia owadów, odmrożenia, oparzenia, porażenia słoneczne, udary, regeneruje, oczyszcza, pielęgnuje, rozjaśnia, odmładza, wzmacnia cerę i skórę, wzmacnia słabe włosy i paznokcie.
Wszystkie kapustne zawierają duże ilości sulforanu, co zostało potwierdzone naukowo, który usuwa związki rakotwórcze z organizmu człowieka. Kapusta chroni nasz organizm i profilaktycznie zwalcza raka piersi i sutka, płuc, raka jajników, jąder i prostaty, raka pęcherza moczowego i jelita grubego.
Najzdrowsza jest kapusta surowa, spożywana w formie surówek, sok z kapusty i świeże kapuściane liście stosowane do owijań i okładów, jak również kapuściane kąpiele działające wzmacniająco, usuwające zmęczenie, bóle mięśni, stawów. Takie kąpiele powinny trwać co najmniej pół godziny, a wykorzystujemy do nich wywar z ugotowanych dwóch główek kapusty. Wywar wlewamy do wanny z ciepłą wodą i relaksujemy się kąpielą.
Sok uzyskujemy miksując liście kapusty w sokowirówce, zaczynając kurację od wypicia 1 szklanki soku dziennie i stopniowo zwiększając ilość wypijanego soku do 1 litra dziennie, po czym zmniejszany ilość soku do całkowitego zaprzestania sokowej kapuścianej kuracji. Sok ma działanie antyseptyczne, działa leczniczo, kojąco. Ma działanie podobne do działania antybiotyku. Sokiem również możemy pielęgnować skórę i cerę przecierając nim twarz, dekolt jak i całe ciało, taki zabieg poprawia krwioobieg, regeneruje, oczyszcza, absorbuje tłuszcz z tkanki podskórnej.
Okłady przygotowujemy ze świeżych, umytych i osuszonych liści, lekko rozgniecionych lub rozwałkowanych do momentu ukazania się na nich soku. Przykładamy na chore miejsce najlepiej 2 lub 3 warstwy przygotowanych liści i owijamy bandażem, do każdego zabiegu stosujemy nowe świeże liście kapusty.
Kapusta chroni również kobiety karmiące przed zapaleniem piersi, pomocna jest w chwili, gdy piersi stają się twarde i ciężkie jak kamienie, a noworodek nie potrafi sobie poradzić ze ssaniem twardej piersi. Na ratunek stawia się wtedy kapusta, a raczej jej liście, najlepiej schłodzone w lodówce, które przyłożone do piersi w mig zniwelują zagrożenie i przywrócą piersi do zdrowia.
Kapusta jest idealnym warzywem stosowanym w dietach odchudzających, jest niskokaloryczna, posiada wiele witamin, minerałów, błonnik pokarmowy, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu, działa antyseptycznie, antywirusowo, zapewnia uczucie sytości i powoduje intensywny rozkład tkanki tłuszczowej.
Nie sposób nawet zapamiętać tych wszystkich właściwości kapusty. Żeby je wyliczyć, powołałem się na stronę internetową http://zdrowieznatury.blox.pl. Dzięki temu również czytelnicy Ciekawostek na Urloplandii.pl mogą poznać je wszystkie. Mam nadzieję, że od tej chwili spożycie kapusty gwałtownie wzrośnie. Życzę smacznych, kapuścianych potraw i wiele, wiele zdrówka.
Z.W.