Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Islandzkie potrawy

      Jedziesz do Islandii? Jeśli tak, to nie spodziewaj się, że zjesz tam schabowego i zakąsisz bigosem. Kuchnia w Islandii jest specyficzna i całkiem odmienna nie tylko od kuchni polskiej, ale również europejskiej. 

     Islandia jako państwo wyspiarskie w swojej kuchni stosuje wiele potraw rybnych i ogólnie związanych z morzem. Ryby są tam stosunkowo tanie i naprawdę smaczne. Ale nie wszystkie. Dla nas, europejczyków potrawą wyjątkowo hardkorową jest hakarl. Co to jest ten hakarl? Jest to mięso z rekina. Mięso z rekina jest smaczne, ale pod warunkiem, że jest świeże. Niestety, hakarl to rekinie mięsko które musi dojrzewać przez kilka tygodni. Robi się to, przykrywając je deskami, przysypuje żwirem i kamieniami, a potem pozostawia tak na plaży. Nie ma obawy, że w czasie tego "dojrzewania" wygrzebie go i zje jakieś zgłodniałe zwierzę. Żadne nie pokusi się na nie. Po prostu nie nadaje się do jedzenia. Po kilku tygodniach wydobywa się je, wędzi i długo suszy. Powstaje potrawa, która jest królową kuchni islandzkiej. Ma silny zapach amoniaku, ale prawdopodobnie w smaku jest nienajgorsza, podobna do przejrzałego i spoconego sera camembert.  Złośliwi twierdzą, że  przypomina „jedzenie gangrenowatego, poczerniałego palca u nogi dawno umarłego polarnika, który został rozmnożony i pozostawiony za kaloryferem na kilka dni”

     Nie jest to jedyna hardkorowa potrawa. Można spróbować sursadir hrutspungar, która to potrawa jest sporządzona z jąder baranich, czy statur - mięso, tłuszcz i krew barana zaszyta w owczy żołądek. Jeśli do takiego żołądka zapakujemy serce, wątrobę i płuca owcy wyjdzie nam kolejna islandzka potrawa - blódmór.

     Przysmakiem są również łby baranie, które rozdziela się na dwie połowy i gotuje lub marynuje. Je się je w całości ze wszystkimi przydatkami, również oczami. Pozostawia się na talerzu tylko kości czaszki i zęby.

     Do delikatesów należą również dania z maskonurów. Są to sympatyczne i trochę śmiesznawe ptaki morskie, nieco podobne do papug. Nawet chleb ma inny smak niż u nas. Jest żytni, trochę słodkawy o brunatnym, lub nawet czarnym kolorze.

     Świat jest piękny dzięki różnorodności kultur, krajobrazów, a nawet dań które są charakterystyczne dla poszczególnych krajów.

Z.W.

statur
sursadir hrutspungar
hakarl
hakarl
hakarl
maskonury - islandzki drób
Ładuję stronę