Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Fugu śmiertelne danie

Fugu trująca ryba z Japonii
Fugu najniebezpieczniejsza ryba świata
Fugu czyli rozdymka
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie za 350 dolarów
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie
Fugu śmiertelne danie

Fugu, czyli rozdymka jest silnie trującą rybą. Nie przeszkadza to koneserom, którzy ryzykując wiele płacą duże pieniądze, by skosztować potrawy z tej ryby. Jest to danie typowo japońskie, znane od wielu stuleci.

     Konsumenci zwykli, tacy jak my uważamy, że smak fugu jest bardzo delikatny, lub nawet nie wyczuwa się żadnego smaku. Powiedzcie o tym koneserom, a będą zbulwersowani. Przecież oni ryzykują życie, żeby spróbować swojej ulubionej potrawy. Kucharze, którzy muszą być przeszkoleni, kończą specjalne kursy, które trwają trzy lata. Po takim kursie następuje egzamin, przy którym nasz egzamin na kurs prawa jazdy jest dziecinną igraszką. Abiturienci trzyletniego szkolenia zdają egzamin zaledwie w 30%. Ci, którzy otrzymają uprawnienia do przygotowania potraw z fugu, są rzeczywiście najlepszymi z najlepszych.

     Umieją oni przygotować fugu tak, aby w potrawie była minimalna ilość trucizny. Wówczas oprócz tego bardzo delikatnego smaku następuje kłucie i drętwienie ust, warg i języka. Trzeba uważać, aby nie przedawkować trucizny, co nieraz czynią kucharze, którzy przygotowują potrawy. Niestety, człowiek chce zwiększać doznania, również smakowe. Mają oni możliwość przygotowania dla siebie potrawy z bardziej toksycznych części ryby, np. z wątroby, która według przepisów powinna zostać zutylizowana. Umiejętne przygotowanie nie jest śmiertelne, ale zdarzają się przypadki wyjątkowe.

     Taki delikwent, który ma pecha, umiera w ciągu 24 godzin. Powodem jest uduszenie, ponieważ całe ciało jest sparaliżowane, podczas kiedy człowiek przez cały czas zachowuje pełną świadomość. Jak przeżyje 24 godziny, może powrócić do życia, lecz jest prawdopodobieństwo, że wcześniej może być uznany za zmarłego.

     Jest taka zasada, że zatrutego rybą po 24 godzinach nie układa się do trumny, ale odczekuje się z tym jeszcze przez dwie doby. Spytacie może, ile osób schodzi z tego świata po spożyciu tej ryby? Niektórzy uważają, że około 100 osób rocznie, ale ja myślę, że tylko kilkadziesiąt.

     Mięso z fugu kroi się bardzo cienko, w ten sposób, że jest przezroczyste, a układa się je na talerzach z różnymi wzorami, aby były one widoczne dla konsumenta poprzez ułożone na nich plastrach ryby. Fugu gotuje się też z warzywami lub smaży na głębokim tłuszczu. 

     Tak więc zapraszamy na fugu do Japonii. Przedtem proszę oglądnąć zdjęcia, jak wygląda rozdymka, kiedy nie jest niepokojona i wtedy, kiedy się nadyma i wygląda jak kłująca kula. Również apetycznie wyglądające dania z fugu, kucharze, którzy je przyrządzają i żywi jeszcze konsumenci, w oczekiwaniu na doznania smakowe.

Cena za danie z fugu to:

około 350 dolarów.

Z.W.

Ładuję stronę