Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Durian

      W Polsce durian jest nieznany, natomiast bardzo popularny w Indonezji, skąd pochodzi i w całej południowo-wschodniej Azji. Dlaczego ten owoc jest tak bardzo kontrowersyjny? Dlaczego nie jest dostępny w Europie?

     Zaczniemy od opisu jak wygląda, jak smakuje itd. Owoce durianu rosną na drzewach, które osiągają 40 metrów wysokości. Mają 40 cm długości i wagę około 4 kilogramów. Z zewnątrz owoc otoczony jest zieloną skórką z licznymi kolcami. Środek podzielony jest na trzy części, a w każdej z nich jest żółto-kremowy jadalny miąższ i dodatkowo jeszcze pestka. Sam miąższ o mdlącym i intensywnie słodkim smaku stanowi tylko 5% wagi całego owocu.

     Posiada on liczne wartości odżywcze. Zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, witaminę C oraz wapń, żelazo, błonnik, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Ma właściwości odmładzające i oceniany jest jako silny afrodyzjak, a kremy zawierające durian działają przeciwzmarszczkowo. Sok z liści durianu zapobiega gorączce, cukrzycy, zapaleniu wątroby, anemii, walczy z depresją i ogólnie podnosi odporność organizmu.

     Wróćmy jeszcze na chwilę do smaku. Konsumenci różnie go oceniają. Niektórzy czują w nim posmak smażonego sera, cebuli, migdałów, inni czują smak lodów bananowych połączony z budyniem waniliowym.

     Smak smakiem, lecz do tego dochodzi również zapach siarkowodoru, który jest bardzo intensywny i nie dla wszystkich przyjemny. Można go poczuć już z odległości wielu metrów. Z tego powodu obowiązują liczne zakazy wstępu z durianem do hoteli, komunikacji miejskiej, sklepów, samolotów i innych miejsc publicznych. Mało tego, jeśli nie umyjesz rąk bezpośrednio po dotknięciu duriana, przez wiele godzin będziesz czuł jego intensywny zapach. Oczywiście dotyczy to również zębów.

     Owoc jest niestety drogi, głównie z powodu krótkotrwałego terminu przydatności do spożycia. Niektórzy dlatego kupują i jedzą owoce tańsze, przecenione i już zwietrzałe. Nie są one wówczas dobrej jakości. 

     Z durianu można też wykonywać przetwory, napoje, cukierki, lody a nawet chrupki. Można go smażyć, gotować, suszyć i mrozić. Z niedojrzałych jeszcze owoców można gotować zupy i dodawać do dań mięsnych. Nie można go niestety łączyć z alkoholem i kawą. Ten zestaw jest niezwykle szkodliwy dla zdrowia.

     I jeszcze jedno: będąc w Indonezji uważajmy przechodząc pod drzewami durianowymi. Jeśli taki owoc o wadze 4 kilogramów spadnie z wysokości 40 metrów nam na głowę możemy już z tej podróży nie wrócić żywi do domu. Bywały już przypadki śmierci ludzi, którzy zostali zabici przez spadające owoce durianu.

Z.W.

     

owoce durianu
drzewo durianowca
zakaz wstępu z durianem
sprzedaż owoców durianu
sprzedaż owoców durianu
Ładuję stronę