Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica), trochę mylnie nazwana, ponieważ wywodzi się nie z Półwyspu Iberyjskiego, a z krajów Ameryki Południowej. Największe jej uprawy znajdują się w Meksyku i Gwatemali. Roślinki osiągają wysokość ok. 1 metra, a najcenniejszą ich częścią są nasiona. Niewielkie, o wielkości ok. 2 mm, przypominające z wyglądu małe kamyczki o różnych kolorach: czarnym, białym, szarym lub brązowym.
Posiadają one ogromną ilość składników odżywczych, przy niewielkiej ilości kalorii.
Zwiększają poziom energii, poprawiają pracę mózgu, działają na poprawienie nastroju i koncentracji. Dzięki błonnikowi powodują uczucie sytości i oczyszczenie organizmu z toksyn, a także spowalniają trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych. Zawarta w nich leptyna poprawia przemianę materii. Zmniejszają one złogi tzw. złego cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Znajdujący się w nich wapń wzmacnia układ kostny.
Jak można je spożywać? Można je zjadać na surowo lub suszone. Po namoczeniu w wodzie wydzielają gęsty śluz, który doskonale reguluje procesy trawienne. Można dodawać do zup i sosów, gotować kisielki z nasionami i piec babeczki.
Życzymy smacznego i zdrówka, zdrówka, zdrówka!
Z.W.