Banica
Poniżej podajemy przepis na wspaniałe danie kuchni bułgarskiej. Nazywa się banica i w Bułgarii jest popularnym daniem.
Składniki:
0.5 kg mąki, 3 jaja, 1 szklanka mleka, olej, sól, woda, 300 dag sera feta, mała łyżeczka octu
Wykonanie:
Z mąki, jajek, mleka, soli, octu i łyżki oleju zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Po zagnieceniu odstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować cienko, posmarować olejem, złożyć i rozwałkować jeszcze raz. Znowu odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować ser.
Podzielić ciasto na 6 równych porcji. Każdą rozwałkować na cienkie prostokąty, skropić oliwą. Nałożyć ser i zwijać od długiego boku.
Układać w nasmarowanej tłuszczem tortownicy, spiralnie, od środka doklejając kolejny kawałek.
Posmarować olejem i piec w temp. 220oC około 30-40 minut.
Podawać ze świeżym jogurtem a potem zjeść ze smakiem.
Można też jak się znudzi wersja ciasta ułożona w ślimaka zastosować wersję krojoną i ułożoną pionowo, jak na zdjęciu.
W wersji spolszczonej jako farszu można dodać twaróg, szpinak, bądź na słodko każdy rodzaj marmolady, dżemu lub mak z miodem.
Z.W.