Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Banica

      Poniżej podajemy przepis na wspaniałe danie kuchni bułgarskiej. Nazywa się banica i w Bułgarii jest popularnym daniem.

Składniki: 

0.5 kg mąki, 3 jaja, 1 szklanka mleka, olej, sól, woda, 300 dag sera feta, mała łyżeczka octu

Wykonanie:

Z mąki, jajek, mleka, soli, octu i łyżki oleju zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Po zagnieceniu odstawić do lodówki na 30 minut.  Rozwałkować cienko, posmarować olejem, złożyć i rozwałkować jeszcze raz. Znowu odstawić do lodówki na 15 minut.  W tym czasie przygotować ser.
 Podzielić ciasto na 6 równych porcji. Każdą rozwałkować na cienkie prostokąty, skropić oliwą. Nałożyć ser i zwijać od długiego boku.
 Układać w nasmarowanej tłuszczem tortownicy, spiralnie, od środka doklejając kolejny kawałek.
 Posmarować olejem i piec w temp. 220oC  około 30-40 minut.
 Podawać ze świeżym jogurtem a potem zjeść ze smakiem.
Można też jak się znudzi wersja ciasta ułożona w ślimaka zastosować wersję krojoną i ułożoną pionowo, jak na zdjęciu. 
W wersji spolszczonej jako farszu można dodać twaróg, szpinak, bądź na słodko każdy rodzaj marmolady, dżemu lub mak z miodem.
Z.W.
 
tak wygląda upieczona banica
na rozwałkowany kawałek ciasta kłaść ser i zwijać
każdy kawałek zwijać w foremce
dolepiać każdy następny kawałek
po upieczeniu jeść. Smacznego!
wersja "pionowa"
wersja "pionowa"
Ładuję stronę