Urloplandia

Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.

Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka

W Manili lub w dowolnym mieście na Filipinach, jak również w Wietnamie, Laosie i Kambodży możemy spróbować bardzo specyficznego dania. Jest ono tak popularne, jak u nas pieczone kurczaki. Co ja mówię! Są dostępne na każdym rogu ulicy w restauracjach i u ulicznych sprzedawców, zwłaszcza na Filipinach, a nazywa się balut.

Są to zapłodnione jaja kacze z wykształconą już kaczuszką. Jada się to w ten sposób, że spożywamy najpierw kaczuszkę razem z dziobem, kostkami i puszkiem, a następnie wypijamy pozostałą zawartość jajka, czyli brązowo-czarną zawiesinę, w której kształtował się płód kaczuszki. Najbardziej smaczne są jajeczka z 21- dniowym zarodkiem.  

Jak smakuje balut?

Smak jest bardzo zbliżony do smaku ugotowanego na twardo jajka.

Może niektórych z nas to szokuje, ale jest to bardzo popularna potrawa, która króluje w tamtym rejonie świata. No cóż, co kraj to obyczaj.

Z.W.

Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka
Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka
Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka
Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka
Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka
Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka
Balut, gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka
Ładuję stronę