Twoje źródło informacji o ciekawych atrakcjach i wygodnych noclegach w Polsce.
W naszej kuchni nie stosujmy żadnych sztucznych składników, glutaminianu sodu, konserwantów, rosołków, posypek itd., a produkty dostarczają nam lokalni dostawcy.
Wszystko jest świeże, robione w kuchni, zdrowe i mamy nadzieję - smaczne.
Część potraw przygotowujemy stosując nowoczesną technologię sous-vide (czyt. su wid, fr. w próżni), która jest nowoczesną techniką długiego gotowania w niskich temperaturach w celu osiągnięcia najwyższej jakości potraw, ich łatwego trawienia, niezwykłego smaku i delikatności.
Kiedy podczas tradycyjnego gotowania w wysokiej temperaturze produkty tracą wodę i zmienia się ich faktura, to podczas sous-vide produkty próżniowo pakowane nie zostają pozbawione tego co mają najlepsze – smaku, witamin i koloru.
Produkty przygotowywane przy pomocy metody sous-vide mają o wiele bardziej delikatny smak, a ich naturalna struktura nie jest podczas gotowania uszkodzona. Zachowuje się więcej niż podczas tradycyjnego gotowania witamin i mikroelementów, ponieważ wszystkie naturalne soki są zatrzymywane w potrawach.
W kuchni, do przyrządzania potraw metodą sous vide wykorzystujemy bardzo nowoczesne urządzenie z niezwykłą termostabilnością.
Twórcą tej techniki jest Bruno Goussault, francuski naukowiec-kucharz, który opracował i wprowadził sous vide do użytku w najlepszych restauracjach.
Jest on nauczycielem takich sław jak Alain Ducasse, czy Heston Blumenthal.
Jesteśmy jedyną restauracją w okolicy, która stosuje technikę sous-vide.
MENU:
przystawki
mule w śmietanie i białym winie z selerem naciowym i czosnkiem
carpaccio z polędwicy wołowej z emulsją bazyliową, parmezan, rukola, suszona żurawina, pieczone orzechy włoskie carpaccio z łososia z wędzonym tatarem z pomidora, sos koperkowy, kapary, rukola
trzy krewetki tygrysie w maśle czosnkowym na grzankach ze szpinakiem, sosy pesto, romesco, caesar derssing
śledź w śmietanie z marynowanymi burakami, konfitura żurawinowa, emulsja bazyliowa, pieczone orzechy włoskie
sałatki
Caesar, czyli grillowana pierś z kurczaka w przyprawie „7 Smaków – Dym na wodzie”,
mix sałat, pomidorki cherry, rzodkiewka, czerwona cebula, grzanki, parmezan, caesar dressing
zapiekany kozi ser, mix sałat, vinaigrete, jabłko julienne, czerwona cebula, pieczone orzechy włoskie
szyjki rakowe w maśle czosnkowym, mix sałat, pomidorki cherry, rzodkiewka, czerwona cebula, grzanki, parmezan, caesar dressingN
zupy
zupa rakowa „Dym Na Wodzie”
zupa z dzika i podgrzybków
zupa ze smażonych liści szpinaku z pomidorami pelati
rosół z bażanta z Widzina z kołdunami z baraniny z Charnowa
dania główne
stek wołowy (polędwica lub rib eye) sous-vide finiszowany na grillu z lawą wulkaniczną, sos pieprzowy, mix sałat, suszone na słońcu pomidory, rzodkiewka, czerwona cebula, kiełki, rukola , pieczone ziemniaczki z rozmarynem
schabiki jagnięce z Charnowa sous-vide, warzywa rattatouille, sos miętowy, pure chrzanowe
polędwiczka wieprzowa sous-vide w glazurze z octu balsamicznego na pappardelle ze szpinakiem w delikatnym sosie śmietankowym, warzywa rattatouille stek z karkówki wieprzowej sous-vide marynowany w ziołach prowansalskich, finiszowany na grillu z lawą wulkaniczną na grzance czosnkowej z balsamiczną marmoladą z cebuli, zapiekane ziemniaczki z rozmarymem, sałata z sosem vinaigrete, tzatyki
pierś z kurczaka sous-vide faszerowana słupskim chłopczykiem i konfiturą żurawinową w prosciutto, risotto z pęczaku ze szpinakiem i suszonymi na słońcu pomidorami, sałata garni
lekko wędzony dymem jabłonkowym sandacz sous-vide z okolicznych jezior, jabłko i ogórek kiszony julienne, kiełki, chili, czerwona cebula, liście szpinaku baby, risotto z pęczaku z suszoną żurawiną
dorsz na maśle z rozmarynem, mix sałat, pomidory, rzodkiewka, czerwona cebula, kiełki, pieczone ziemniaczki z rozmarynem
pasty (barilla)
domowe ravioli faszerowane pieczonym bażantem i rumienionymi w maśle podgrzybkami, w sosie buro e salvia
pappardelle Szefa Kuchni szpinak, suszone na słońcu pomidory, borowiki, lazur błękitny, sos smietankowy penne guiliamo kurczak, pieczarki, pesto, sos śmietankowo-pomidorowy
desery
mona lisa (specjalność szefa kuchni) lody orzechowe z gorącym truskawkowym coulis
creme brulee
szarlotka, lody waniliowe, sos czekoladowy
płynące ciasteczko czekoladowe, sos waniliowy